Motion till riksdagen
2002/03:MJ323
av Helena Hillar Rosenqvist och Claes Roxbergh (mp)

Omberg som nationalpark


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att Omberg bör skyddas och förvaltas som nationalpark.

Riksintresse

Hela Tåkern–Ombergområdet är klassat som riksintresse för natur, kultur och fritid. Trakten innehåller en stor koncentration av natur- och kulturvärden av internationell betydelse. Tåkern finns upptagen på den s.k. CW-listan över internationellt skyddsvärda våtmarker. Fågelsjön är vidare upptagen på WWF:s lista över vår planets viktigaste naturområden.

Omberg är, med undantag för några få mindre naturreservat, oskyddat, trots att det är en av Sveriges viktigaste nationalklenoder vad gäller naturvärden. Berget utgör skolexemplet på en horst, en bergrygg som skjuter upp mellan två förkastningsbranter. Berget bär många spår av inlandsisen och dess avsmältning. Det ligger inom den mellansvenska israndzonen och låg för ca 10 000 år sedan som en ö i den baltiska issjöns smältvattenshav. Mäktiga slukrännor, en sandur (delta ovan havsytan) och spåren av högsta kustlinjen minner om denna tid.

Inlandsisen täckte berget med kalkrik moränjord. Tillsammans med det gynnsamma lokalklimatet ger detta förutsättningarna för den yppersta växtlighet, med t ex rika lundmiljöer, orkidérika kalkkärr och artrika stäppängar och klippängar. På berget finns bl.a. en av Sveriges nordligaste naturliga bokskogar och en riklig förekomst av idegran.

Vid en nyligen genomförd inventering hittades i en av Ombergs grottor den mycket ovanliga, rödlistade, mjöliga nålmossan. Det är den enda sentida fyndplatsen i Sverige.

Berget hyser för övrigt minst 160 utrotningshotade arter.

Av statliga Sveaskogs 1 700 hektar på Omberg ingår 761 hektar i EU:s skyddsnät Natura 2000 över den värdefullaste naturen i Europa.

Turistmål

Omberg har lockat människor alltifrån stenålderns jägare och bönder, som bosatte sig vid bergets fot och bl a byggde pålbyggnaderna vid Alvastra, järnålderns bosättare som byggde fornborgar på berget, via cisterciensermunkar på Alvastra kloster vid bergets fot och den kungliga djurgården på 1500-talet till dagens skolklasser, turister m fl natur­njutare. Omberg är idag ett av landets mest välbesökta naturområden med uppskattningsvis 300 000 besökare per år.

Ny nationalparksplan

Naturvårdsverkets nationalparksplan från 1989 upprättades för att man skulle ha ett bra underlag när man inrättade nationalparker runt om i vårt land. Planen kom att omfatta 20 projekt. Cirka hälften av projekten är genomförda.

Omberg fanns med i nationalparksutredningen men kom inte med i den slutliga planen bland annat av det skälet att det inte ansågs vara ett tillräckligt stort orört område. Av den anledningen torde det vara svårt att instifta någon nationalpark i södra Sverige överhuvudtaget eftersom så gott som all mark här påverkats av människan alltsedan istiden.

Omberg uppfyller med råge de kriterier som i nationella och internationella samman­hang ställs på en nationalpark vad gäller storlek, vetenskapliga värden, upplevelse­värden, kulturella värden, skönhet och storslagenhet. Berget rymmer även i huvudsak orörda naturtyper i sina brantområden. Att berget genom tiderna i övrigt påverkats av människans boende och brukande delar berget med nästan alla naturområden av någon storlek i södra Sverige, däribland många befintliga nationalparker, och bör inte vara något avgörande hinder för bildande av en nationalpark. Detta i synnerhet om bergets framtida bevarande och skötsel ges en inriktning mot ökad orördhet, hög biologisk mångfald och stora upplevelsevärden.

Berget har sådana värden att det bör skyddas och förvaltas som nationalpark, den högsta skyddsform, som landet har för ett naturområde.

Naturvårdsverket påbörjade under 2001 en översyn av nationalparksplanen. I samband härmed måste nya objekt kunna föras in i planen allteftersom nya fakta och inventeringar tillkommer. Omberg är ett exempel på ett sådant objekt som bör tillföras den nya nationalparksplanen.

Stockholm den 21 oktober 2002

Helena Hillar Rosenqvist (mp)

Claes Roxbergh (mp)