Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om samordning av lagstiftning rörande djur och angränsande frågor.
Redan 1988 föreslog Miljöpartiet de gröna att den då spretiga miljölagstiftningen skulle samordnas i en miljöbalk. I början möttes förslaget mest av förvåning, men redan i början av 1989 hade intresset för frågan ökat så mycket att det tillsattes en utredning. Av skäl vi bara kan spekulera om lyckades den borgerliga regeringen inte enas om hur balken skulle se ut, vilket gav Miljöpartiet möjlighet att tillsammans med regeringen och Vänsterpartiet utforma det förslag till miljöbalk, som antogs och som varit verklighet sedan 1.1.1999. Det tog alltså ett decennium från idé till verklighet.
Nu vill vi väcka en ny tanke – nämligen en samordning av den lagstiftning som rör djur. Det gäller givetvis djurskyddslagen (1988:534), men även epizootilagen (1999:657), zoonoslagen (1999:658), lag (1985:295) om foder, lag (1985:342) om kontroll av husdjur samt lag (1992:1683) om provtagning på djur. Men även förordning (1994:1830) om införsel av levande djur och artskyddsförordningen (1998:179) innehåller bestämmelser om djur. Denna uppräkning gör inga anspråk på att vara fullständig.
I många fall berör dessa lagar varandra. Som exempel kan nämnas att djurskyddslagen anför att djur ska ha tillräckligt med foder, medan kvaliteten på detsamma regleras i foderlagen. I djurskyddslagen och dess förordningar finns regler för transporter av djur, något som även finns i flera av de andra lagarna och förordningarna. Kopplingen mellan transporter och regler för dessa är intimt förenade med smittskydd, varför även den kopplingen finns. Även regler runt slakt och avlivning finns i flera av lagarna och förordningarna.
Djurskyddslagen och den svenska synen är unik så tillvida att här knyts djurskydd och djurhälsa ihop. Erfarenheter visar att ett gott djurskydd också skyddar djur mot sjukdom. Internationellt finns en gryende insikt att Sverige har rätt. Det faktum att Sverige inte har haft ett enda fall av BSE – det enda fria landet i EU – leder till eftertanke och OIE, den internationella organisationen för smittskydd med 158 medlemmar, tar nu fram djurskyddsstandarder som ett led i smittskyddsarbetet. Den svenska synen har visat sig i praktiken riktig. Att Sverige har tilläggsgarantier för en rad smittsamma sjukdomar, som finns på den europeiska kontinenten, talar också sitt tydliga språk. Den nya djurskyddsmyndighet som nu föds visar också den att Sverige har förmåga och vilja att gå före. En djurskyddsbalk skulle visa detsamma. Miljöpartiet föreslår därför att en utredning tillsätts med uppgift att samordna den lagstiftning som finns avseende djur och frågor som berör dem.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Åsa Domeij (mp) |
Mikaela Valtersson (mp) |