Motion till riksdagen
2002/03:MJ311
av Mikaela Valtersson (mp)

Hästskor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ger regeringen som sin mening till känna vad i motionen anförs om insamling av hästskor.

Antalet hästar ökar i landet

Sverige är ett av de hästtätaste länderna i Europa. Bara Danmark har fler hästar per innevånare. Senaste räkningen i landet tyder på att antalet hästar är ca 300 000. Antalet ökar hela tiden.

Nästan alla hästar har skor och dessa byts var 6–8:de vecka. Ibland kan de gamla skorna nyttjas en ny omgång, men låt oss säga att en häst förbrukar 5 uppsättningar skor per år, så blir beräkningen inte för hög. Alla hästar skos inte. Avelsston och riktigt unga hästar går barfota, men i följande beräkning förutsätts att 75 % av alla hästar/ponnyer skos, det vill säga 225 000 djur eller 900 000 hovar. Hästskor väger olika mycket eftersom de är olika stora. Om man väger några slitna skor i olika storlek och räknar ett medelvärde väger en sko för stor häst ca 335 gram och en för en ponny ca 225 gram. En omgång hästskor väger alltså 1 340 gram och en omgång ponnyskor 900 gram. Om vi sedan räknar med att hälften av hästarna är ponnyer och hälften hästar och att varje djur byter skor 6 gånger per år blir det mycket järnskrot.

Skor från hästar  1,34 x 6 x 112 500 = 904 500 kg

Skor från ponnyer  0,9 x 6 x 112 500 = 607 500 kg

Totalt är det alltså ca 1 500 ton järnskrot, som inte återvinns, utan troligen hamnar på tippen. Då finns inte brodd eller söm medräknat. En exakt siffra borde kunna fås av försäljningsstatistik eller via hovslagare.

Vad händer då med hästskorna idag? De räknas ju inte som förpackningar, så egentligen får de inte läggas i den metallåtervinning som finns. Vid förfrågan i olika stall svarar de flesta att man inte vet var man ska göra av dem, så de hamnar i soptunnan. En del lägger dom i förpackningsåtervinningen.

Även kommuners renhållningsbolag ställer sig frågande inför problemet och blir förvånade när de inser mängden.

Det behövs ett återvinningssystem för dessa utslitna hästskor. Det borde vara angeläget även för soptippar, eftersom skatten för deponerat avfall ökar rejält med dessa tunga hästskor i soporna. Från 1.1 2002 betalas 288 kr per ton avfall i deponiskatt. Om samtliga hästskor hamnar på tipp kostar de drygt 400 000 i onödig skatt för kommunerna.

Det borde vara förhållandevis enkelt att samla in uttjänta hästskor, antingen via hovslagare eller med containers vid de större stallen. Metallåtervinning finns ju, så avsättningen för insamlaren kan inte vara problematisk. Ett initiativ från staten behövs för att få igång en insamlingsverksamhet.

Stockholm den 21 oktober 2002

Mikaela Valtersson (mp)