Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om slakt av djur i Sverige.
Vi har i TV fått ta del av program som avslöjar missförhållanden inom de svenska slakterierna. De brister som påtalats har även djurskyddsorganisationer satt fokus på under hela 90-talet.
Enligt min mening är många inslag i den nuvarande djurhanteringen vid slakterierna totalt oacceptabla. Den rådande bristen på insyn och tillsyn måste åtgärdas. Regeringen måste därför skyndsamt ta initiativ till ett stärkt regelverk då det gäller djurhanteringen vid slakterierna. Regelverket måste tillse att djuren får möta döden utan vare sig ångest eller lidande.
Bristerna då det gäller djurskyddstillsynen inom slakterierna är inte nya. Enmansutredaren Göran Hugoson förde fram dem i sin utredning "Offentlig djurskyddstillsyn" (SOU 1996:13). Regeringen bör därför skyndsamt se till att den centrala djurskyddsmyndigheten tar sitt ansvar genom att anordna projektinriktad tillsyn av slakterierna samt anordna tillsynskonferenser för dem som deltar i tillsynsverksamheten på slakterierna. Tillsynen måste också stärkas genom att särskilda veterinärer (anställda på slakterierna) enbart har uppgiften och ansvaret att övervaka djurskyddet.
Slakterierna är i hög grad en stängd och sluten verksamhet. En stor del av allmänheten har ingen direkt insynsmöjlighet och har därmed ingen möjlighet att sätta sig in i hur djuren hanteras. Ett sätt att ge oss insyn i hela den nuvarande djurhanteringen, från jord till bord, skulle kunna vara att slakterierna och slaktbilarna försågs med webbkameror så att allmänheten kunde ges insyn via Internet. Detta har bland andra professor Bo Algers, SLU, föreslagit. Det kan vara ett nytt och radikalt sätt att bedriva konsumentupplysning.
Stockholm den 20 oktober 2002 |
|
Marietta de Pourbaix-Lundin (m) |