Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om översyn av miljöbalken.
När den nya miljöbalken trädde i kraft 1999 så innehöll lagstiftningen en retroaktivitet, förmodligen tillkommen för att förhindra att den som bedrivit en verksamhet på ett område där eventuell skadlig kvarvarande miljöpåverkan skett inte skulle kunna undandra sig ett ansvar för framtida sanering.
För att kunna knyta ett ansvar till någon juridisk person anges i lagen att det är det bolags registreringsnummer som bedrivit verksamhet på området som pekar ut vem som är ansvarig.
Lagens andemening är riktig men det har visat sig att lagstiftningen kan få mycket negativa konsekvenser för helt oskyldiga människor.
Personer som förvärvat ett icke rörelsedrivande aktiebolag, som uppstått genom att verksamheten försålts, för att i det tomma bolaget driva en ny verksamhet kan enligt lagen bli ansvariga för att miljösanera ett industriområde där de aldrig drivit någon verksamhet.
Däremot skulle de som under flera decennier bedrivit den eventuellt miljöförstörande verksamheten bli helt befriade från ansvar och skyldigheter, vilket inte kan ha varit lagstiftarens mening.
Om den nye ägaren hade vetat om att en ny lagstiftning skulle komma med retroaktivt ansvar så skulle han eller hon avstått från köpet av det tomma bolaget eller i avtal garderat sig emot eventuella framtida skadestånd eller dylikt.
Så har nu inte varit fallet. Ingen kände till 1995 att en retroaktiv lagstiftning skulle komma 1999.
En översyn av miljöbalken pågår men i direktiven till översynen ingår inte ovanstående problemställning.
För att förhindra att oskyldiga drabbas bör översynen även se på konsekvenserna lagstiftningen fått enligt ovan.
Stockholm den 16 oktober 2002 |
|
Per-Olof Svensson (s) |