Motion till riksdagen
2002/03:MJ290
av Lars Tysklind (fp)

Utsläpp av sopor i havet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen i EU:s ministerråd tar initiativ i syfte att initiera åtgärder som kriminaliserar utsläpp av sopor i havet.

Motivering

Under årens lopp har ett flertal motioner väckts i riksdagen där problemet med skräp på Bohusstränderna och de kostnader som städningen innebär för kommunerna tagits upp.Förståelse för problemen har nog funnits, men konkret har inte mycket hänt. Inträdet i EU väckte förhoppningar om att nedskräpningen skulle bli föremål för kraftåtgärder, framförallt från de Nordsjöstater som är verifierade som de största miljösyndarna. Insatsen har hittills stannat vid att den s k OSPAR-konventionen genomför ett projekt för att utreda hur mycket skräp som hamnar i havet. 38 strandavsnitt fördelade på 8 nationer ingår i undersökningen. I Bohuslän handlar det om Älgö, Mollö och Saltö.

Det är positivt att en undersökning kommit till stånd, men för kustkommunerna i Bohuslän uppfattas läget sen flera år som uppenbart – volymen skräp är lika stor som tidigare.

En uppfattning om vidden av nedskräpningen har bl a getts vid Nordsjökonferensen i Bergen. Skräpet och insatserna för renhållning i Europas havsområden kostar årligen mycket stora belopp. Dit räknas också kostnader för olyckor orsakade av skräp som fastnar i propellrar. För Bohusläns del uppgår de insamlade volymerna till mellan 35 000 och 45 000 säckar räknat för år 2001.

Det bör vidare ses som allvarligt att lösdrivande nät dödar ett stort antal marina däggdjur och sjöfågel.

Genom den kunskap som inte minst svenska myndigheter och institutioner besitter är det uppenbart var en stor del av skräpet kommer ifrån. Nu krävs att man inom EU och dess berörda organ går från utredning till handling.

Där är man på god väg när det t ex gäller oljeutsläpp. Samma insikt skall gälla för allt som idag dumpas i havet utan hänsyn varken till den marina miljön eller till människor.

Stockholm den 16 oktober 2002

Lars Tysklind (fp)