Motion till riksdagen
2002/03:MJ288
av Marietta de Pourbaix-Lundin och Göran Lindblad (m)

Jakten på varg


1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att fastställa en miniminivå för vargstammen på 500 individer eller 50 vargföryngringar i Sverige per år.

  2. Riksdagen begär att regeringen beslutar ändra 28 § jaktförordningen så att vargen inte skall omfattas av denna paragraf i enlighet med vad som anförs i motionen.

2 Motivering

Vi svenskar verkar vara lätt kluvna i vår inställning till djuren. Vi reagerar starkt på olika reportage om djurplågeri i olika former när det gäller kor, grisar och hästar. Vi engagerar oss starkt för regnskogens bevarande liksom för natur med en unik flora och fauna. Vi upprörs över oljetransporter i känsliga vatten, som till exempel vid Galapagosöarna där många sällsynta djurarter hotas. Vi tar starkt avstånd från tjuvjakt på elefant, noshörning, flodhäst och lejon i avsatta reservat i Afrika. Vi berörs på djupet av ihjälklubbning av sälar och av hänsynslös valfångst som genomförs av norska och japanska industriella valfångstfartyg. Trots en del tillbud med dödlig utgång och fara för befolkning och andra djur finns inga svenska krav på utrotning av krokodil, tiger, haj, vissa giftiga ormar eller spindlar. Tvärtom skulle vi uppröras om det blev aktuellt.

3 Rovdjursskräck på hemmaplan

När vi sedan kommer till att diskutera de svenska rovdjursstammarna hörs plötsligt ett annat tonläge. Många står skräckfyllda inför en ökning av varg- och björnstammarna. Jägarna värnar sina intressen att få skjuta av djurstammar. Renskötseln har sina intressen av att vissa rovdjur helst utrotas, åtminstone inom de aktuella renbetesområdena. Tjuvjakten är tämligen utbredd.

Vi måste få en sådan kunskap om och naturlig inställning till även rovdjursstammarna att de kan få tillåtas växa till en nivå där de långsiktigt kan överleva som djurarter i vårt land. Motstående intressen, som till exempel renskötsel och jakt, måste när det gäller djurarter som är hotade ur överlevnadssynpunkt klart och tydligt avvisas. Det är viktigt att agera hemma på det sätt vi önskar att andra agerar hos sig.

4 200 individer är inte för många

Riksdagen beslutade relativt nyligen om en "sammanhållen rovdjurspolitik", där bl.a. vargstammen tas upp. I regeringens proposition som också blev riksdagens beslut föreslogs som etappmål för vargstammen i Sverige 20 föryngringar per år, vilket motsvarar totalt cirka 200 individer. Stockholms universitet framhöll att den föreslagna nivån är påtagligt mycket lägre än den nivå forskargruppen anger som lägsta nivå för kortsiktigt bevarande. Liknande synpunkter redovisades av Uppsala universitet. Naturvårdsverket ansåg att en rimlig miniminivå för vargstammen skulle kunna vara åtminstone 500 individer.

Regeringens förslag motiverades med att det är avgörande för vargstammen att man får förståelse hos lokalbefolkningen för utvecklingen och att vargförekomsten skapar konflikter med näringsintressen och jaktintressen. Regeringen och riksdagen bedömde inte att man i dagsläget kan få bred acceptans för en vargstam av den storlek som krävs för att arten skall kunna bedömas som långsiktigt hållbar.

5 Nya förutsättningar

Allt detta har nu enligt vår uppfattning kommit i annan dager efter Norges kallsinniga och egenmäktiga avskjutning av vargar. Norge har trots kraftiga protester skjutit ett tiotal vargar. Dessa vargar är inte Norges nationella vargar, utan de utgör delar av den gemensamma vargstam som rör sig över våra gränser. Vi anser att det nu finns allt starkare skäl att som en miniminivå för vargstammen fastställa 500 individer eller 50 vargföryngringar i Sverige per år.

6 Ingen skyddsjakt utan beslut

Vi anser också, med hänvisning till bland annat Norges vargjakt, att riksdagens beslut att varg skall omfattas av 28 § jaktförordningen skall omprövas. Skyddsjakt utan myndighetsbeslut är många gånger svår att skilja från ett jaktbrott. Denna möjlighet kan på sikt innebära att fredningen av rovdjuren sätts ur spel.

Stockholm den 20 oktober 2002

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Göran Lindblad (m)