Motion till riksdagen
2002/03:MJ274
av Patrik Norinder (m)

Länsstyrelsens roll i livsmedelstillsynen


1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om länsstyrelsens framtida roll i folkhälsoarbetet.

2 Länsveterinärernas roll i den framtida djurskydds- och livsmedelstillsynen

Länsveterinären är regerings och riksdags förlängda arm regionalt i veterinära frågor. Länsveterinären har att övervaka djurskydds-, smittskydds- och livsmedelstillsynen och att utöva tillsynen över veterinärerna i länen. Områdena skall ses som en koppling till regeringens och riksdagens långsiktiga och övergripande politik. För all den verksamhet länsstyrelserna bedriver skall sektorsövergripande perspektiv och lösningar lyftas fram och prioriteras. Länsstyrelserna skall till Livsmedelsverket respektive Jordbruksverket redovisa utvecklingen av livsmedels- och djurtillsyn. Länsstyrelserna skall effektivisera den regionala samverkan mellan distriktsveterinärorganisationens veterinärer och de övriga veterinära kategorierna inom länen samt främja och följa upp inrapporteringen av djursjukdata.

3 Hur ser det ut?

I Riksdagens revisorers utredning (RR) ”Hur sköter staten livsmedelstillsynen”, Riksrevisionsverkets utredning (RRV) ”Livsmedelsverkets stöd till lokala livsmedelstillsynen” och ”Statens offentliga utredningar Statlig tillsyn” beskrivs länsstyrelsens roll och uppgifter som vaga och odefinierade. RR föreslog att länsveterinärfunktionen i livsmedelstillsynen skulle tas bort, vilket även riksdagen ställt sig bakom. Genomgående ser vi att länsstyrelsen i länsveterinärens roll i utredningar, propositioner och uttalanden negligeras, omnämns inte eller rent avsiktligt tas bort.

Nämnas kan:

4 Dagsläget

Länsveterinären får fler och fler "tunga och betydelsefulla" arbetsuppgifter att utföra som inte finns tydligt reglerade i lagstiftningen. Verkligheten är också att när länsveterinärens roll diskuteras i förhållande till verk, myndigheter och lagstiftning är rollen otydlig, negligerbar, minimalistisk eller bortlyft. Detta sammantaget gör länsveterinärernas roll svag. Det finns nu skäl att klargöra om inte länsveterinärens roll som regerings och riksdags förlängda arm i regionerna bör klargöras och förstärkas för att tydliggöra deras möjligheter att bättre stödja det angelägna folkhälsoarbetet. Länsstyrelsen och länsveterinärerna har en betydelsefull roll då ingen annan myndighet med expert omfattar hela det veterinära folkhälsoarbetet.

Som grund för denna analys kan läggas:

Stockholm den 18 oktober 2002

Patrik Norinder (m)