Motion till riksdagen
2002/03:MJ267
av Birgitta Sellén och Viviann Gerdin (c)

Hästen i samhällsekonomin


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att hästar bör likställas med andra djur inom svenskt jordbruk.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om översyn av totalisatorskatten.1

1Yrkande 2 hänvisad till SkU.

Hästhållningens betydelse i Sverige

Trav-, galopp- och ridhästarna, 225 000 st, är idag svenskt jordbruks fjärde största inkomstkälla. 100 000 ha åker går idag åt för bete och foder till hästar. Hästen betyder mycket också ur miljösynpunkt, bl.a. minskas kväve- och växtnäringsläckaget. Hästen är också det enda djur som binder mer koldioxid än den avger, vilket påverkar växthuseffekten positivt. Hästhållningen blir allt betydelsefullare för att hålla det svenska landskapet öppet. Antalet kreatursgårdar har minskat markant under många år.Ytterst viktigt är att de aktiva i näringen ges möjlighet att stanna i sin verksamhet. Detta för att vårt landskap skall hållas öppet och levande. För att den möjligheten skall kunna skapas så är en sänkning av totalisatorskatten nödvändig.Hästen betyder mycket för sysselsättningen. Enbart inom trav och galopp finns 17 000 årsanställda, vilket kan jämföras med stora industrigrupper.

Lönsamheten inom hästuppfödningen är mycket låg. Priserna på hästar har pressats och det är väldigt svårt att få täckning för kostnaderna vid försäljning. Hästuppfödningens lönsamhet kan förbättras om hästen likställs med andra bidragsberättigade djur inom svenskt jordbruk.

Totalisatorskatten

Trav- och galoppsporten omsätter ca 4,5 miljarder kronor, som renderar staten moms, skatter och arbetsgivaravgifter. Dessutom omsätts 10,5 miljarder varje år på spel. Totoskatten är idag 11,2 %, vilket innebär en årlig inkomst för staten på 1,1 miljarder. I våra grannländer är totoskatten lägre – Norge 3,5 %, Danmark 3,3 % och Finland 5,0 %. Före 1995 var totalisatorskatten 10 % och ett av argumenten för att trav- och galoppsporten skulle höja totalisatorskatten var att hjälpa till att sanera statens finanser. En skattesänkning är i nuläget det säkraste sättet att skapa en förbättrad ekonomi för näringen. Vi anser därför att en översyn av totalisatorskatten bör göras.

Hästsport en folkrörelse

Över 50 000 personer är idag hästägare. Svensk trav- och ridsport är en mycket stor folkrörelse och en viktig näring. Rid- och travsport har en mycket stor och växande ungdomsverksamhet. Inom travet finns 16 000 aktiva ungdomar och inom ridsporten 138 000 personer under 25 år.

Stockholm den 16 oktober 2002

Birgitta Sellén (c)

Viviann Gerdin (c)