Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om bildande av Ombergs nationalpark.
I regeringens skrivelse En samlad naturvårdspolitik framförs att nationalparker är en värdefull form av områdesskydd även i det framtida bevarandearbetet. Det understryks också att nationalparker ofta, genom att fungera som turistattraktioner, får en positiv betydelse för turistnäringen och glesbygdsutvecklingen. Regeringen säger också att tiden nu är mogen för att göra en översyn av nationalparksplanen och att det är angeläget att Naturvårdsverket i det fortsatta arbetet fäster vikt vid såväl områdenas nationella betydelse från bevarandesynpunkt som deras möjligheter att som besöksmål ge nytta åt lokalsamhället.
Miljö- och jordbruksutskottet hänvisade vid sin behandling av skrivelsen till att Omberg inte finns med i den befintliga planen och att vidare åtgärder inte skulle vidtas i avvaktan på översynen av nationalparksplanen.
I skrivelsen understryker regeringen vikten av lokala dialoger och att på ett tidigt stadium förankra naturvården bättre hos alla berörda aktörer inklusive brukare. Processen bör präglas av öppenhet, lokal dialog och deltagande.
Från Östergötlands sida har vi i en följd av år framfört att Omberg har sådana särskilt skyddsvärda områden, med naturvärden, kulturella värden och vetenskapliga värden, att Omberg bör skyddas och förvaltas som nationalpark. Om detta finns det en mycket stor samsyn i länet. Från länsstyrelsens sida har åtskilliga gånger framförts att Omberg har så höga natur- och kulturvärden att bildandet av en nationalpark framstår som synnerligen angeläget. Senast i juni månad i år uppvaktade representanter från Östergötlands länsstyrelse Naturvårdsverket för att understryka det breda stöd som finns i länet vad gäller bildande av Ombergs nationalpark, ett första steg är då att få med Omberg i nationalparksplanen, samt överlämnade också underlag som visar att Omberg väl uppfyller de kriterier som i nationella och internationella sammanhang ställs på en nationalpark vad gäller storlek, vetenskapliga värden, upplevelsevärden, kulturella värden, skönhet och storslagenhet. Berget rymmer även i huvudsak orörda naturtyper i sina brantområden.
Ortsbor och kommunala företrädare har hela tiden aktivt deltagit i dessa diskussioner. I Ödeshögs kommun planeras, tillsammans med andra, ett besökscenter i nära anslutning till det tänkta nationalparksområdet, Tidernas landskap, som skall binda samman och visa de naturvärden, kulturvärden och vetenskapliga värden som finns i och omkring Ombergs och Tåkerns kulturlandskap. Omberg, Vättern och Tåkern kan nämnas som exempel på naturområden av internationell betydelse som är attraktivt för turism och det rörliga friluftslivet både sommar och vinter.
Omberg är en så kallad horst, en bergsrygg som skjuter upp mellan två förkastningsbranter. Berget bär också många spår av inlandsisen och dess avsmältning. På Ombergs sydsluttning har vattnets höga hastighet åstadkommit avlånga urgröpningar i marken, så kallade slukrännor. Inlandsisen lade också en kappa av kalkrik moränjord över berget. Tillsammans med det gynnsamma lokalklimatet ger detta förutsättningar för den yppersta växtlighet, med t.ex. rika lundmiljöer, orkidérika kalkkärr och artrika stäppängar och klippängar. På berget finns en av Sveriges nordligaste naturliga bokskogar och en riklig förekomst av idegran.
Omberg är, med små undantag, oskyddat. Berget har sådana värden som nationalklenod att det bör skyddas och förvaltas som nationalpark.
Stockholm den 14 oktober 2002 |
|
Sonia Karlsson (s) |
|
Berndt Sköldestig (s) |
Conny Öhman (s) |
Louise Malmström (s) |
Billy Gustafsson (s) |
Anne Ludvigsson (s) |
Johan Löfstrand (s) |