Motion till riksdagen
2002/03:MJ252
av Birgitta Ohlsson (fp)

Djur i cirkusverksamhet


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbud mot vilda och exotiska djur på cirkus.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om strängare regler vad gäller djurskydd för övriga domesticerade djur i cirkusverksamhet.

Sanera cirkusindustrin

”Jag avskyr förevisning av dresserade djur. Vilken mängd av lidande och grymma straff de stackars varelserna måste uthärda för att ge några få stunder av tillfredsställelse till människor.” Albert Schweitzer, mottagare av Nobels fredspris 1952

Den moderna cirkusen med dresserade djur har sitt ursprung i 1700-talets Storbritannien. Denna form av underhållning är fortfarande ett populärt inslag inom den kommersiella nöjesindustrin. Såväl klassiskt domesticerade djur som hästar och hundar deltar parallellt som vilda djur exempelvis sjölejon och elefanter deltar i cirkusföreställningarna. Rovdjur och apor är däremot inte tillåtna längre som cirkusdjur i de skandinaviska länderna. Jag vill med denna motion uppmärksamma de vilda djurens situation inom cirkusindustrin och yrkar på ett förbud av att bruka exempelvis elefanter, sjölejon och reptiler. Idag är omsorgen om de vilda cirkusdjuren mycket knapphändigt reglerad i djurskyddslagen. Dess två portalparagrafer, ”att djuren inte ska utsättas för onödigt lidande” (2§) och ”att djuren ska kunna leva ett arttypiskt beteende” (4§), tillgodoses inte inom dagens cirkusverksamhet. Själva grundidén med cirkus är att få djuren att göra saker de normalt inte gör i sitt fria beteende. Detta konstlade beteende kan i viss mån accepteras för domesticerade djur som sedan lång tid har sin zoologiska hemvist i vårt land; såsom hästar och hundar, men bör inte accepteras när det rör vilda djur. Föreställning efter föreställning måste dessa djur utföra cirkusnummer som människor tycker är underhållande. Djuren fraktas runt från ort till ort och tvingas tillbringa större delen av sina liv instängda i mycket trånga utrymmen, och många är dessutom fastkedjade mellan uppträdandena.

Flera europeiska studier, gjorda av bl.a. the Born Free Foundation, ger ytterligare belägg för hur skadlig cirkusmiljön är för djuren. Studien visar att vilda djur på cirkusar i onormalt stor utsträckning har symptom som tyder på psykiska störningar. Även med den bästa vilja i världen kan cirkusarna av praktiska skäl inte tillgodose djurens naturliga behov av rörelsefrihet och socialt umgänge. I många länder i Europa har därför vilda och exotiska djur på cirkusar förbjudits. Sverige bör följa denna utveckling.

Stockholm den 18 oktober 2002

Birgitta Ohlsson (fp)