Motion till riksdagen
2002/03:MJ247
av Axel Darvik m.fl. (fp)

Problem med vindkraft


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att skärpa kraven vid tillståndsprövning för nybyggnation av vindkraftverk.1

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en undersökning om hur djurlivets närmiljö påverkas av vindkraften.

1Yrkande 1 hänvisat till BoU.

Motivering

Regeringen föreslår att i årets budget stödja vindkraften med 50 miljoner under nästa år för marknadsintroduktion. Dessutom vill man skjuta till ytterligare 250 miljoner fram till 2007. Dessa bidrag är nödvändiga för att vindkraften ska kunna klara att konkurrera över huvud taget. Problemet ligger inte i forskning eller teknikutveckling. Idag är vindkraften så pass tekniskt avancerad att elproduktionen ligger nära den gräns som är teoretiskt möjlig att uppnå. Slutsatsen man kan dra är att vindkraften kommer ha mycket svårt att någonsin bära sina egna kostnader. Några starka ekonomiska argument för vindkraft finns således inte.

Argumenten är framförallt kopplade till att energikällan är förnyelsebar. Regeringen har satt upp som mål att 2015 ska minst 10 TWh bestå av förnyelsebar energi. Vad man tänker sig då är främst vindkraft, biobränsle etc. Man förutsätter att förnyelsebar energi är synonymt med miljövänlig energi, vilket vi inte anser. Ta som ett exempel att en utbyggnad av Sveriges sista orörda älvar skulle generera stora mängder förnyelsebar energi men det skulle knappast vara miljövänligt. Man skulle då förstöra den naturliga miljön med forsande vatten som är nödvändig för flera arter. Idag är den kritiska debatten kring vindkraften allt för lågmäld.

Idag finns det ca 600 vindkraftverk i Sverige som tillsammans producerar 0,5 TWh, vilket kan jämföras med den totala el-produktionen i Sverige som ligger på 150 TWh. Man kan också jämföra med Barsebäcks andra reaktor som det idag finns planer på att stänga, vilken producerar ca 4,4 TWh. Idag planeras det för att bygga ytterligare 8 000–9 000 vindkraftverk i vårt land. Skulle en sådan etablering bli verklighet skulle många tidigare orörda naturområden behöva exploateras. De vindkraftverk som det idag planeras för är ofta ca 50 meter höga och bara genom sin storlek bidrar de avsevärt till att förändra landskapsbilden. Det skulle bli förödande om en sådan etablering tilläts i våra natursköna kustområden. Hade det handlat om en annan typ av industrietablering hade man varit mycket mer aktsam. Varför finns inte samma aktsamhet när det gäller vindkraft? Vi anser att stor återhållsamhet bör iakttas vid placering av nya vindkraftverk.

Ljudet från ett vindkraftverk sprids över ett stort område och påverkar naturligtvis sin omgivning. Fler undersökningar behövs för att fastställa hur djurlivet påverkas av dessa ingrepp i dess naturliga miljö. Samma sak gäller påverkan på den marina miljön kring de fundament som måste byggas för havsbaserade kraftverk. Innan dessa utredningar är ordentligt gjorda bör man avvakta med en fortsatt utbyggnad. Även om man i sådana utredningar fastslår att påverkan är begränsad så måste man skärpa kraven för att få tillstånd att bygga nya vindkraftverk med hänvisning till det ingrepp i landskapet som exploateringen innebär. Bra exempel på lokalisering av vindkraftverk är när man bebyggt hamnområden som redan idag domineras av industribebyggelse. I dessa områden är kraftverken ett passande och naturligt inslag. Stora industribyggnader hör inte hemma i våra orörda och natursköna kustområden.

Stockholm den 15 oktober 2002

Axel Darvik (fp)

Lars Tysklind (fp)

Marita Aronson (fp)