Motion till riksdagen
2002/03:MJ242
av Elizabeth Nyström och Ulla Löfgren (m)

Kodressörer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det skall bli tillåtet med s.k. kodressörer.

Motivering

För närvarande finns ett förbud mot s.k. kodressörer i Sverige. Från många håll har det framförts önskemål om att kodressörer åter skall tillåtas. Skälen är framför allt svårigheter med hygienen i kornas närmiljö och klövhälsan. I Norge och Danmark, där dressörer är tillåtna, är klövrötan säll­synt. De gårdar som uppvisar de bästa värdena, när det gäller djurhälsa, är försedda med kodressörer. Trots detta är åtgärden straffbar. Det går att få dispens för kodressörer om man ansöker hos Jordbruksverket, men enligt uppgift har inte en enda sådan dispens getts.

Man kan ställa sig frågan: Vad är en större plåga för djuren, klövröta eller det lilla pirr från kodressören som korna snabbt lär sig att undvika. En studie gjordes för en tid sedan av Jan Hultgren i Skara. Han satte upp dressörer över två kor. Efter 44 dygn registrerades på en ko tre kontakter och två kontakter på den andra kon. I övrigt vidrördes aldrig kodressören. Strömstyrkan är så svag att en TV-reporter under studiens gång höll i en strömförande dressör under flera minuter utan att han var nämnvärt berörd av den. En annan studie, även den från Skara, visar att 40 000 kor har svår klövröta, ytterligare 20 000 kor har så svår röta att de haltar. Var femte av dessa får kronisk hälta och blir kadaver.

Studier visar att hälften av Sveriges mjölkkor är drabbade av smittsam klövröta. Sveriges främste expert, Krister Bergsten, Skara, har gjort en forsknings­studie på 58 kor. Samtliga var drabbade av den smittsamma klövrötan. Över 28 kor satte man kodressörer som efter fyra månader var helt befriade från klövröta. På de övriga hade klövrötan förvärrats

För att få en svårt rötskadad klöv frisk måste djurplågande åtgärder vidtagas. När allt ruttet i klöven tagits bort måste man med värmepistol, utan bedövning, bränna bort ruttna rester. Enligt vår mening är det självklart att den irritation som uppstår av ett och annat pirr från en kodressör är långt lindrigare än det långdragna lidande som klövrötan medför. Därför anser vi det självklart att de stallar som behöver använda kodressörer skall få göra detta. Det kan för övrigt påpekas att ett vanligt elstängsel runt kohagen innehåller 20 gånger starkare ström än kodressörerna gör.

Stockholm den 16 oktober 2002

Elizabeth Nyström (m)

Ulla Löfgren (m)