Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en förstärkning av livsmedelstillsynen.
Riksdagen beslöt i juni med anledning av miljö- och jordbruksutskottets betänkande 2001/02:MJU22 att ställa sig bakom ett förslag från Riksdagens revisorer innebärande en omläggning av finansierings- och avgiftssystemet för livsmedelstillsynen. Beredning av dessa frågor pågår inom Regeringskansliet.
I Sverige bedrivs livsmedelstillsyn av Livsmedelsverket som utövar tillsyn över cirka 500 företag men verket har också i uppgift att stödja och samordna den tillsyn som kommunerna har ansvar för. Här finns det stora antalet företag som bör kontrolleras. Det är över 50.000 företag som producerar, hanterar, serverar eller säljer livsmedel i någon form.
Flera utredningar har visat att varken Livsmedelsverket eller kommunerna förmår leva upp till målet att inspektera varje företag minst en gång per år. I själva verket är det inte ovanligt att kontrollerna sker en gång vart tredje eller fjärde år. Detta är inte acceptabelt om man skall kunna leva upp till kravet att företagen ur kontollsynpunkt skall utsättas för en likvärdig behandling från myndigheternas sida. Det är också allvarligt att konsumenterna t ex riskerar att få matförgiftning på grund av brister i hantering eller hygien. Antalet personer som årligen drabbas av matförgiftningar uppgår till cirka en halv miljon. Det leder till såväl onödigt lidande som ett betydande produktionsbortfall som till stor del är onödigt, eftersom orsaken ofta är slarv eller ren okunnighet.
Utan det vakande öga som livsmedelstillsynen utgör finns risk för att rutiner eftersätts, vilket ytterst kan få till följd att människor får lida helt i onödan.
Enligt uppgift har en livsmedelsinspektör i dag ofta över 150 objekt som skall kontrolleras. Till detta kommer de myndighetsuppgifter som skall utföras av inspektörerna. Antalet genomförda inspektioner har sjunkit under en följd av år utan att detta lett till någon prövning av organisation och resurser. Det är ett viktigt led i arbetet för en god folkhälsa att livsmedelshantering och tillsyn fungerar effektivt och med tillräckliga resurser. Det bör därför skapas ett system för finansiering och ledning av livsmedelstillsynen som leder till att det blir möjligt att uppfylla de mål för säkra livsmedel och en korrekt hantering av livsmedlen som uppställts av riksdagen.
Stockholm den 16 oktober 2002 |
|
Inger René (m) |