Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ensidigt svenskt stopp för torskfiske 2003 inte bör införas.
Sverige är medlem i EU och i samband med EU-inträdet så övergick fiskeripolitiken till att bli gemenskapskompetens. Den nuvarande svenska regeringen var en stark pådrivare för ett svenskt medlemskap. Det innebär att EU är förhandlingspart å medlemsländernas vägnar, och man har nu förhandlat fram, vad gäller Östersjön, en fiskekvot som ligger inom de av biologerna anvisade ramarna. Ur denna kvot kommer Sverige att tilldelas sin andel. Man har nu beslutat om åtgärder, bland annat förvaltningsplan och tekniska justeringar, syftande till ett långsiktigt hållbart nyttjande av torsken. För Kattegatt, Skagerack och Nordsjön finns ännu inga biologiska råd för fisket nästa år och därmed heller inga beslut.
Att införa ett ensidigt torskfiskestopp från svensk sida från och med 2003, utan varken vetenskapliga rekommendationer, konsekvensanalyser för näring, samhälle, kustsamhällen, andra branscher och enskilda människor samt dessutom med troligt resultat att torsken fiskas upp av andra länder, är en helt absurd politik, vilken svenska regeringen nu företräder. Alla förslag i riktning mot ensidigt svenskt stopp för torskfiske 2003 måste därför avfärdas.
Stockholm den 7 oktober 2002 |
|
Åsa Torstensson (c) |