Motion till riksdagen
2002/03:MJ14
av Sven Gunnar Persson m.fl. (kd)

med anledning av prop. 2002/03:41 Ändringar i fiskelagen, m.m.


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder mot överfiske.

  2. Riksdagen begär med avslag på regeringens förslag till ändring av 22 § fiskelagen av regeringen nytt förslag där Lagrådets synpunkter tillgodoses.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utvärdering efter två år av Fiskeriverkets och länsstyrelsens utökade tillsyn och kontroll.

Inledning

Kristdemokraterna vill ha ett starkt, svenskt, ekologiskt hållbart yrkesfiske och vill peka på vikten av en ansvarsfull förvaltning av de gemensamma fiskeresurserna och den biologiska mångfalden.

Det är allmänt vedertaget att det förekommer ett avsevärt överfiske internationellt, och så länge som inga åtgärder vidtas för att stävja detta är åtgärder av det slag som föreslås i propositionen av mindre betydelse.

Vi har en positiv grundsyn på att regeringen i den föreliggande proposition 2002/03:41 vill vidta åtgärder för att på vissa områden förbättra fiskepolitiken. Dock menar vi att förslagen i denna proposition i flera delar inte kan förväntas få de konsekvenser som regeringen framhävt. Vi utvecklar i denna motion vår syn på de frågor där vi i förhållande till regeringen har en avvikande uppfattning.

Förvaltning av fiskebestånden

Under lång tid har det varit känt att det förekommer ett omfattande överfiske och svartfiske i Östersjön. Såväl Kustbevakningen, Fiskeriverket, olika experter som svenska fiskare har påtalat detta i olika sammanhang. Experter inom svenska fiskemyndigheter har bedömt att svartfisket motsvarar ca 50 % av det legala fisket och att svartfisket är den främsta orsaken till att torskstammen är hotad.

Det är mycket angeläget att fiskbestånden, där de är hotade, kan skyddas och ges förutsättningar att växa. Det finns många åtgärder som kan bidra till detta. Internationellt överenskomna förvaltningsplaner för olika bestånd har en avgörande betydelse för möjligheten att bevara och utveckla bestånden.

Uppgifterna om det omfattande överfisket måste leda till ökade kontroller och strängare sanktioner vid överträdelser av de bestämmelser som reglerar fisket. Ett sådant arbete måste omgående initieras nationellt, bilateralt och inom EU.

Uppgiftsskyldighet

Kristdemokraterna delar uppfattningen att det är önskvärt att åstadkomma en mer fullständig registrering av de resursuttag som sker när det gäller fisk.

Regeringen föreslår att uppgiftsskyldigheten enligt 22 § fiskelagen skall omfatta den som innehar yrkesfiskelicens och den som utan stöd av sådan licens fiskar för att sälja fångsten. För detta ställningstagande grundar sig regeringen på uppgifter från förstahandsmottagare av fisk som visar att ett antal olicensierade fiskare regelbundet lämnar fisk från egna vatten till försäljning. Regeringen menar att närmare avgränsningar av uppgiftsskyldigheten ska göras i föreskrifter och att avsikten är att i föreskrifterna precisera skyldigheten till att avse det fiske som har sådan omfattning och varaktighet att det kan betecknas som näringsverksamhet.

Lagrådet har i sitt yttrande kritiserat regeringens förslag för att inte vara tillräckligt tydligt när det gäller vilka som kan komma att bli skyldiga att lämna uppgifter enligt 22 § fiskelagen. Lagrådet menar att den utformning som förslaget fått ger utrymme för en mer långtgående uppgiftsskyldighet än vad som är avsikten. Kristdemokraterna delar Lagrådets synpunkter och yrkar därför avslag på regeringens förslag till ändring av 22 § fiskelagen och menar att regeringen får återkomma till riksdagen med ett nytt förslag som uppfyller Lagrådets krav. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Tillsynsansvar m.m.

Enligt regeringens förslag skall ytterligare myndigheter ges möjligheter att kontrollera fisket och få tillträde till fartyg, fordon, byggnader etc. Förutom polisen och kustbevakningen skall även befattningshavare vid Fiskeriverket och länsstyrelsen ha rätt att få tillträde vid tillsyn.

Vi vill i detta sammanhang påpeka att det är viktigt att tillsynen fungerar på ett så enkelt och effektivt sätt som möjligt och att inte fler kontroller än nödvändigt genomförs. Det är viktigt att rollfördelningen mellan myndigheterna är tydlig och att dubbelarbete undviks. En utvärdering av Fiskeriverkets och länsstyrelsernas utökade tillsynsansvar bör ske inom två år efter det att de nya bestämmelserna har trätt i kraft. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 20 februari 2003

Sven Gunnar Persson (kd)

Björn von der Esch (kd)

Johnny Gylling (kd)

Göran Hägglund (kd)

Mikael Oscarsson (kd)

Dan Kihlström (kd)