Riksdagen avslår regeringens förslag såvitt avser höjning av straffet för brott mot fiskelagen.
Riksdagen avslår regeringens förslag såvitt avser höjning av de s.k. normerande böterna.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om varning första gången någon begår brott mot fiskebestämmelserna i stället för indragning av licens och fartygstillstånd.
Svenska fiskare är föregångare då det gäller ett uthålligt fiske.
Det är viktigt att Sverige spelar en aktiv roll i EU för att få ett uthålligt och hållbart fiske. Det är viktigt att alla länder som fiskar respekterar de överenskommelser om kvoter, fredningstider och fredningsområden som avtalats. Det är betydelsefullt att alla nationer använder selekterande redskap som endast fångar fisk av den storlek som man kommit överens om. Här måste Sverige vara aktivt och pådrivande så att alla länder som fiskar i gemensamma vatten följer gjorda överenskommelser.
I dag får svenska fiskare inte exportera, t.ex. lax till övriga EU p.g.a. höga dioxinhalter, samtidigt som danska fiskare som fångar sin lax i samma vatten som de svenska fiskarna har rätt att exportera sina fångster. Det är inte rimligt och den svenska regeringen måste driva svenska fiskares lika rätt vid kommande förhandlingar om fisket.
I proposition 2002/03:41 Ändringar i fiskelagen, m.m. föreslår regeringen att straffet för fiskebrott höjs till max ett års fängelse. För grovt brott föreslås maxstraffet två års fängelse.
En skärpning är inte befogad. Det har i stort sett hittills inte hänt att brott mot fiskelagen ansetts vara så grovt att fängelse har behövt utdömas. Någon höjning av nuvarande möjliga maxstraff, sex månaders fängelse, finns därför enligt min mening inte behov av. Denna uppfattning delas av en del av remissinstanserna.
I propositionen föreslås också en kraftig höjning av s.k. normerade böter. Normerade böter är baserade på fartygets motorstyrka. Justitieombudsmannen (JO) framhåller i sitt remissvar att denna form av böter endast förekommer i ett par specialförfattningar och att det tidigare diskuterats att helt avskaffa denna påföljdsform. Det är därför fel att kraftigt höja denna bötesform.
Vidare föreslås att den straffrättsliga påföljden vid överträdelser av fiskebestämmelserna i samband med yrkesfiske skall kunna förenas med återkallelse på viss tid av yrkesfiskelicens och fartygstillstånd. Denna åtgärd bör inte komma i fråga utan mycket starka skäl och vid grova överträdelser. En rimligare åtgärd är att utfärda varning vid förstagångsöverträdelse av lagen. Någon av remissinstanserna uttrycker dessutom tveksamhet till om förslaget är förenligt med regeringsformens bestämmelser om skydd för yrkes- och näringsfriheten samt med den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.
Stockholm den 18 februari 2003 |
|
Jeppe Johnsson (m) |