Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening att Sverige bör verka för att gener inte skall vara patenterbara vare sig i Sverige, EU eller övriga delar av världen.
I takt med genforskningens snabba framsteg ökar också företagens vilja att i kommersiella syften ta patent på gener. Detta sker för att hindra konkurrenter från att forska kring, marknadsföra och sälja produkter som bygger på dessa genombrott inom forskningen.
Om man ser till den enskilde forskaren är det inte mer än rätt att hon eller han får del av rättigheterna till det hon eller han själva forskat fram och därmed också ges rätten att sälja rättigheter vidare, på samma sätt som författaren har upphovsrätt till det han eller hon skapat. Det bör dock finnas undantag vad gäller möjligheter att ta patent på forskningsresultat. Ett sådant viktigt undantag är genforskningen.
I exempelvis USA är det möjligt att ta patent på gener, vilket är förödande för forskning som handlar om att förebygga och bota sjukdomar. Det betyder att de framsteg som gjorts inte får utnyttjas av andra än dem som äger patentet.
En gen som disponerar för att man drabbas av en viss cancertyp är intressant om människor vill veta vilken risk de löper att drabbas av just denna cancertyp. Ett test som bygger på patentet och som gör det möjligt att hitta gener har mycket stort värde om den som har patenträttigheterna har ensamrätt och kan sätta ett kraftigt överpris. Svenska kvinnor har blivit lidande av att ett amerikanskt företag har tagit patent på diagnosticering av ärftlig bröstcancer. I praktiken innebär det att den enskilda kvinnan får betala ett hutlöst överpris om hon vill ha undersökningen gjord. Priset per undersökning ligger idag på många tusen kronor. Svenska forskare får heller inte arbeta vidare med och förädla denna diagnosticering. Endast den som äger patentet på genen kommer därför att kunna styra forskningen kring och försäljningen av testet.
Detta förlamar och fördröjer nödvändig forskning och tillämpning av forskning som skulle kunna rädda människoliv.
Stockholm den 23 oktober 2002 |
|
Inger Segelström (s) |
Inger Nordlander (s) |