Motion till riksdagen
2002/03:L336
av Christina Axelsson m.fl. (s)

Frivilliga konsumentorganisationer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av frivilliga konsumentorganisationer.

Motivering

Konsumentfrågorna blir mer och mer komplexa i och med globaliseringen och den ökande medvetenheten bland konsumenter. Detta ställer krav på bra lättfattlig information, insyn och inte minst påverkansmöjligheter. Konsumentverk, livsmedelsverk och arbetsgrupper inom Regeringskansliet i all ära, men konsumenterna måste ges ett bättre inflytande och möjligheter att verkligen komma till tals genom sina ideella folkrörelseorganisationer. Det talas mycket om behovet av aktiva konsumentorganisationer, men lite om behovet för dessa att kunna verka. De måste ges resurser att samlas och agera samt möjligheter att delta i det viktiga konsumentarbetet.

Det behövs aktiva medlemsorganisationer som kan driva på utvecklingen för att lyckas med att göra konsumenternas röster hörda både i Sverige och i EU. Till exempel när EU inbjöd till överläggning om just konsumentrepresentation vid de europeiska konsumentdagarna i Madrid företräddes Sverige av tjänstemän från Justitiedepartementet, av en representant från Svenskt näringsliv men endast en konsumentrepresentant hade möjlighet att delta, från Sveriges Konsumentråd.

Det är angeläget att konsumenterna ser hela kedjan för produkter eller varorna, från jord till bord till jord eller från producent via konsument till sopa, så att de aktivt kan påverka. Det är vid val av produkter som hushållen kan ge sitt bidrag till ett uthålligt samhälle. För att konsumenten skall få kunskap om miljörelaterade frågor behövs såväl information från statliga verk som opinionsbildande organisationer. Behovet av kunskap påtalas i det femte målet för konsumentpolitiken, kunskapsmålet – konsumenterna skall ha tillgång till god vägledning, information och utbildning. För att genomföra detta mål praktiskt krävs att frivilligorganisationernas resurser till medverkan tas tillvara.

Renodlade konsumentorganisationer bör ges ökade möjligheter att delta. Det är en viktig demokratisk fråga att konsumenter ska kunna utöva sitt inflytande både i Sverige och i EU.

Stockholm den 21 oktober 2002

Christina Axelsson (s)

Carina Moberg (s)

Per Erik Granström (s)

Lilian Virgin (s)