Motion till riksdagen
2002/03:L334
av Siw Wittgren-Ahl m.fl. (s)

Redovisning av könsfördelning i styrelser


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kvinnorepresentation i näringslivets styrelser.

Motivering

Sverige har i dag en av Europas högsta förvärvsfrekvenser bland kvinnor. Det innebär för näringslivet att nästan hälften av alla kunder är kvinnor med egen inkomst. Det betyder att det finns massor av kompetent arbetskraft, och fler kvinnor kommer, det framgår av statistiken över dem som kommit in på högskolor och universitet de senaste åren. Men det betyder också att näringslivet måste vara berett att ge kvinnorna samma villkor som männen, även när det gäller representationen i styrelserummen.

Det finns företag inom näringslivet som har insett att det lönar sig att satsa på jämställdhet, både ekonomiskt och demokratiskt. Det finns företag som satsar på kompetensutveckling, uppmuntran till föräldraledighet, ledarskapsprogram för kvinnor och lika lön oavsett kön och som visar på det arbete som ändå pågår inom näringslivet. Dessa företag kan lyftas fram som goda exempel. Påverkan från kolleger som visar på fördelarna är ett sätt att få förändringar till stånd. Statliga verk och myndigheter skall föregå med gott exempel. I statliga verks och myndigheters styrelser skall minst 40 procent vara kvinnor, samma mål bör gälla för hela näringslivet.

Regeringen har tillsatt en utredning som har till uppgift att föreslå åtgärder för fler kvinnor i företag. Den avlämnas 8 mars 2003. Det kommer att ta tid innan vi når målet. I avvaktan på detta anser vi att alla företag i sina årsredovisningar ska redovisa hur strukturen ser ut på företaget med både antalet kvinnor och män och fördelningen på ledande poster.

Stockholm den 23 oktober 2002

Siw Wittgren-Ahl (s)

Inger Segelström (s)

Christin Nilsson (s)

Lena Sandlin-Hedman (s)

Eva Arvidsson (s)

Anne Ludvigsson (s)

Carina Ohlsson (s)

Ulla Wester (s)

Sonja Fransson (s)