Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en skyndsam förändring av lagstiftningen så att 18 år blir lägsta ålder för äktenskap för alla som vistas i Sverige, oavsett om äktenskapet ingås i Sverige eller utomlands.
Enligt svensk lag (äktenskapsbalken 2 kap. 1 §) får den som är under 18 år inte ingå äktenskap utan tillstånd av länsstyrelsen. Om någon är medborgare i annat land än Sverige, prövas rätten att ingå äktenskap enligt det landets lag. Då den tillåtna åldern för giftermål i vissa länder är lägre än 18 år, har alltså en person med medborgarskap i ett sådant land rätt att ingå äktenskap i Sverige före 18 års ålder. Det är dock inte möjligt för någon under 15 år, oavsett medborgarskap, att i Sverige ingå äktenskap utan tillstånd av länsstyrelsen.
Äktenskap, graviditet och barnafödande anges ofta som skäl till att vissa flickor med utländsk bakgrund, liksom romska flickor, avslutar sin skolgång i förtid. Enligt barnkonventionen är människan barn upp till arton års ålder, vilket därför också ansetts vara en lämplig generell gräns för att ingå äktenskap i Sverige. Olika regler för flickor med utländskt medborgarskap och flickor med svenskt medborgarskap kan ge felaktiga signaler i ett samhälle där vi betonar allas lika rätt och värde. I värsta fall kan det också bidra till att unga flickor utnyttjas på ett otillbörligt sätt, eller utsätts för press att avbryta studier och axla ett vuxenansvar alltför tidigt.
Ett lagförslag där samma äktenskapsålder gäller för alla som bor i Sverige – oavsett medborgarskap – har utlovats. Flickor med utländsk bakgrund som bor i Sverige måste också skyddas mot att bli bortgifta under resor till familjens hemland. Därför bör även möjligheten prövas att ändra lagen så att äktenskap som ingåtts utomlands inte erkänns i Sverige om den som gift sig är bosatt här och under 18 år. Det finns stor enighet i riksdagen i frågan så lagen bör kunna ändras utan större dröjsmål.
Stockholm den 17 oktober 2002 |
|
Jan Emanuel Johansson (s) |