Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skärpta regler för brottslig näringsverksamhet.
Det är ett fåtal personer som står bakom de flesta konkurserna i landet. Flertalet av dessa personer kan efter ”planerade” konkurser sedan oförhindrat fortsätta med näringsverksamhet och upprepa samma förfarande på nytt. Personer som medvetet planerat att plundra ett företag kan kort före konkursen överlåta företaget till en så kallad målvakt som själv saknar medel eller erfarenhet att driva företag. I norra Sverige har det i media under den senaste tiden redovisats ett antal fall där bland annat personer med förtidspension och drogmissbruk tagit över ansvaret för verksamheten kort innan konkursen blivit verklighet.
Det är helt oacceptabelt att detta förfaringssätt kan fortgå där oseriösa näringsidkare kan plundra och starta nya företag, samtidigt som de har skatteskulder på hundratals miljoner. Detta drabbar såväl enskilda som det allmänna och leder till stor skada. Det är förödande för skattemoralen att vissa människor kan klara sig från upprepade skattebrott. Därför är det angeläget att se över lagstiftningen när det gäller konkurser och skärpa lagen så att dessa personer förhindras fortsätta med näringsverksamhet. Den som mötts av en vikande marknad eller kundförluster och följt de regelverk som gäller skall inte åläggas näringsförbud. Även preskriptionsreglerna bör ses över så att inte preskriptionen inträder under en pågående utredning om ekonomiska brott.
Med tanke på de liberala regler vi har rörande etableringsfrihet i Sverige, måste regelverket ses över för att förhindra att oseriösa personer med många konkurser bakom sig kan fortsätta med näringsverksamhet. Nästan alla i Sverige har möjlighet att driva vilken näring som helst. Den som visar sig olämplig att driva näringsverksamhet och inte följer spelets regler måste på ett effektivare sätt än i dag åläggas näringsförbud.
Elanders Gotab, Stockholm 2002
Stockholm den 15 oktober 2002 |
|
Lennart Klockare (s) |
Ann-Kristine Johansson (s) |