Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en utredning måste tillsättas som ger en helhetssyn över de regler som tillämpas och vilka alternativa vägar man kan gå för att göra ekologiska och rättvisemärkta varor billigare för konsumenten.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det skall vara möjligt för konsumenten att se hur långt varan har transporterats, med vilket transportslag och hur stor mängd koldioxid som har släppts ut på grund av transporten.
Idag finns en mängd märkningar och märken att tillgå för den miljö- och rättvisemedvetna konsumenten. Att handla ekologiskt producerade varor och odlade grödor, t ex KRAV-märkta sådana, är inte längre ett problem, inte heller att finna varor som är märkta med exempelvis Svanen eller Bra Miljöval. Rättvisemärkta produkter är tyvärr fortfarande alltför sällsynta i våra butiker. Rättvisemärkt bidrar till en rättvisare världshandel och märkningen garanterar odlare och lantarbetare skälig ersättning för sitt arbete. Rättvisemärkt är ett handelssamarbete som syftar till att öka möjligheten för småproducenter, anställda inom jordbruket och tillverkningsindustrin samt organisationer som representerar dem att hävda sig i den internationella konkurrensen. Småproducenterna garanteras en långsiktig affärsrelation, möjlighet till förskottsbetalning och ett pris som ligger över respektive varas världsmarknadspris. Genom att förbättra de sociala och ekonomiska förutsättningarna för småproducenterna kan de ta större hänsyn till de ekologiska förhållandena och därmed på sikt öka möjligheterna för en hållbar utveckling. De producenter som har anställda ges även bättre förutsättningar att fullgöra sin roll och sina skyldigheter som arbetsgivare.
Enligt en ny utredning blir det ingen momssänkning på KRAV-märkt mat. EU-reglerna hindrar detta. Miljöpartiet har länge drivit, och kommer att fortsätta att driva, att ekologiska produkter skall kunna säljas till samma eller helst till lägre pris än traditionella livsmedel. Av det skälet driver vi krav på grön skatteväxling, dvs att råvaror, energi och miljöskadliga utsläpp ska beskattas hårdare medan arbete får sänkt skatt. Eftersom den gröna skatteväxlingen går förhållandevis långsamt och inte är internationell, behövs dock nu även andra vägar att göra ekologiska produkter billigare för konsumenten. Vad gäller rättvisemärkta varor är även de ofta dyrare än andra varor, och vi föreslår därför att en utredning bör tillsättas som ger en helhetssyn över de regler som tillämpas och vilka alternativa vägar man kan gå för att underlätta försäljningen av de varor man vill stödja. Att konsumera varor som är producerade på ett icke hållbart sätt bör kosta pengar liksom annan miljöförstörande verksamhet, på samma sätt som varor som ger incitament till ett hållbart produktionssätt bör uppmuntras.
En viktig miljöaspekt som konsumenter inte har möjlighet att väga in vid sina inköp är varans transportsträcka. Transporter är idag en stor miljöbov, och för att hejda den enorma ökningen av transporter behövs incitament av olika slag. Ett sätt är att transporterna skulle betala sitt verkliga miljöpris, dvs. stå för de föroreningar deras utsläpp orsakar. Ett annat sätt som vi vill förorda i den här motionen är att denna information skall vara tillgänglig för konsumenten. En utökad märkning av varor gällande deras transporter är ytterligare ett steg i utvecklingen mot mer konsumentmakt och högre krav på producenter och transportörer. Därför bör det vara möjligt för konsumenten att se hur långt varan har transporterats, med vilket transportslag och hur stor mängd koldioxid som har släppts ut på grund av transporten.
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Ingegerd Saarinen (mp) |
|
Ulf Holm (mp) |
Kerstin-Maria Stalin (mp) |