Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att lesbiska kvinnor skall ges lika rätt till äggdonation som heterosexuella kvinnor.
Riksdagen begär att regeringen låter utreda vad i motionen anförs om att äggdonation även skall tillåtas då det finns en känd spermadonator.
Riksdagen begär att regeringen låter utreda vad i motionen anförs om att det inte skall föreligga ett krav på samlevnad eller äktenskap med spermadonatorn för att få donerat ägg.
Riksdagen begär att regeringen låter utreda vad i motionen anförs om att det inte skall föreligga krav på att kvinnan som får donerat ägg är gift eller samboende med en person av motsatt kön.
Det är min självklara utgångspunkt att verka för att förändra de rättsliga skillnader som finns mellan partner och makar. Den fråga som är angelägen att ställa är om det är sakligt motiverat att upprätthålla denna skillnad ifråga om tillgången till assisterad befruktning vid allmänt sjukhus samt rätten till vård för ofrivillig barnlöshet.
Riksdagen beslutade våren 2002 i enlighet med proposition 2001/02:89 att ändra i lagen om befruktning utanför kroppen som innebär att även behandling med ägg blir tillåten. Denna lagändring träder i kraft den 1 januari 2003. Lagen innehåller dock ett antal begränsningar som bl.a. innebär att lesbiska kvinnor som är infertila inte kan komma ifråga för en äggdonation. Begränsningen innebär bl.a. att både ägg och sperma inte får vara given av donator för en befruktning, vilket även gäller heterosexuella par. Vad gäller frågan om assisterad befruktning har Vänsterpartiet en särskild motion som lyfter fram kravet på lika rättigheter för lesbiska kvinnor som för heterosexuella kvinnor.
I proposition 2001/02:123 Partnerskap och adoption uttalar regeringen att förslagen i propositionen om ofrivillig barnlöshet även får betydelse för frågan om assisterad befruktning för lesbiska par. I samma proposition fastslås att regeringen avser återkomma till riksdagen med förslag gällande assisterad befruktning för lesbiska kvinnor efter att frågan om det rättsliga föräldraskapet klarlagts. Jag förutsätter att även frågan om äggdonation beaktas i denna utredning så att lesbiska kvinnor får lika rätt till äggdonation som heterosexuella kvinnor. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Vänsterpartiet anser att lesbiska kvinnor som är infertila och skulle kunna få hjälp genom en äggdonation självklart ska kunna ha samma rättigheter och möjligheter som heterosexuella kvinnor. Jag föreslår därför att regeringen utreder att lagen ändras i den meningen att lesbiska som är i behov av en äggdonation skall tillåtas detta under förutsättning att det finns en känd spermadonator. Detta bör riksdagen framställa för regeringen.
Den nyligen beslutade lagens (SFS 2002:252) 3 § lyder ”Ett befruktat ägg får föras in i en kvinnas kropp endast om kvinnan är gift eller sambo och maken eller sambon skriftligen samtyckt till detta. Om ägget inte är kvinnans eget skall ägget ha befruktats av makens eller sambons spermier.” Jag menar att det inte behöver föreligga en samlevnad eller äktenskap mellan spermadonatorn och kvinnan som får äggdonation. Detta bör riksdagen som sin mening uppdra åt regeringen att utreda.
Att spermadonatorn är känd är enligt min mening tillräckligt för att tillåta äggdonation. Detta ska således tillåtas oavsett om den aktuella kvinnan är gift eller samboende och den sexuella läggningen ska vara ovidkommande. Fortfarande ska dock ett skriftligt samtycke krävas från kvinnans registrerade partner, sambo eller make. Vad gäller det rättsliga föräldraskapet för barn som tillkommer på detta sätt förutsätter jag att även denna frågeställning blir föremål för regeringens utredning om det rättsliga föräldraskapet vad gäller lesbiska kvinnors lika rätt till assisterad befruktning. Jag anser således att regeringen utreder att det inte ska föreligga ett krav på att kvinnan som får donerat ägg ska vara gift eller samboende med en person av motsatt kön. Den sexuella läggningen ska vara ovidkommande. Detta bör riksdagen framställa för regeringen.
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Tasso Stafilidis (v) |