Motion till riksdagen
2002/03:L258
av Margareta Andersson och Lars-Ivar Ericson (c)

Barnens rätt i samhället


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager som sin mening vad i motionen anförs om att införa ett barnperspektiv i svensk lagstiftning.

  2. Riksdagen tillkännager som sin mening vad i motionen anförs om att ge adekvat utbildning till alla jurister som kommer i kontakt med barn i olika domstolsförfaranden.

Motivering

Barn är en grupp som inte har någon egen talan. Ofta är de också en mycket tyst grupp om de inte blir väldigt högljudda och orsakar störningar i samhället. Många av de här bristerna beror på att samhället saknar ett barnperspektiv både i lagstiftning och planering.

Föräldrabalken är en lagstiftning som borde ändras till att bli en ”barnbalk” istället. Att utgå från barns rätt till föräldrar är ett mycket humanare synsätt än att som idag utgå från föräldrars rätt till barn. Att utgå både i lagstiftning och framför allt i tillämpningen av lagen från vad som är till barnets bästa borde vara grundläggande i ett land som Sverige som skrivit på FN:s barnkonvention. Barn är egna individer med egna rättigheter och inte bihang till vuxna.

I fall där en förälder misshandlat barnet eller den andra föräldern så att barnet sett det borde det ur barnets perspektiv vara bäst om barnet slapp träffa den misshandlande föräldern. Det ska inte behöva vara så att barnet önskar livet ur den ena föräldern. Trots detta dömer domstolar till gemensam vårdnad och tvingar barn till umgänge med en förälder de inte vill träffa. Att tillmäta även små barn rätt att uttrycka sin egen vilja måste vara grundläggande om människors rätt till självbestämmande ska kunna ökas.

Ett annat område där barn inte betraktas som egna individer är asylpolitiken. Barn kan ha kommit till Sverige som små eller vara födda här och inte ha någon kontakt med föräldrarnas ursprungsland. Likaväl kan de utvisas efter fler år i Sverige för att föräldrarna bott här och sökt asyl. Barnens rätt åsidosätts.

Av ovanstående och många fler skäl behövs ett tydligare barnperspektiv införas i svensk lagstiftning. Detta bör ges regeringen till känna.

Barn blir inte sällan berörda av domstolsförfaranden. Det kan röra sig om att de är offer eller vittnen i brottmål eller att de blir berörda i en vårdnadstvist. I en domstolsförhandling blir barnen ännu mer utsatta och kan känna sig ensamma och övergivna i en okänd miljö. Har de dessutom blivit utsatta för ett brott kan deras krisreaktioner bli häftiga.

Det är viktigt att alla jurister som kommer i kontakt med barn i olika domstolsärenden har en adekvat utbildning och förstår barnets språkliga och kognitiva utvecklingsnivå och hur barn i kris reagerar. Risken finns annars att man missbedömer barnen och deras utsagor. Detta kan i sin tur leda till helt felaktiga beslut i domstolen. Regeringen bör därför ge Domstolsverket i uppdrag att utforma och genomföra utbildningar för jurister som kommer i kontakt med barn i olika slag av mål. Barnens rätt får inte trädas för när på grund av vuxnas okunskap. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 17 oktober 2002

Margareta Andersson (c)

Lars-Ivar Ericson (c)