Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utredning för att förbättra jämställdheten i vårdbolags styrelser.
Man kan konstatera att kvinnor är dåligt representerade i vårdbolags styrelser. Detta är inte enbart en styrelsefråga internt utan en jämställdhetsfråga i ett större perspektiv. Det är angeläget att både män och kvinnor finns med på ledande poster.
När kommun, landsting eller staten beslutar att privatisera offentlig verksamhet är det nödvändigt att även jämställdhetsaspekten beaktas när formerna för den fortsatta driften diskuteras och beslutas. Om verksamheten bedrivs statligt, kommunalt eller landstingskommunalt är det numera naturligt att jämställdheten finns med som en aktiv del. Men när verksamheten övergår till privat sfär måste frågan om jämställdheten i styrelser beaktas vid övergången.
Det är angeläget att frågan om jämställdhet mellan könen diskuteras och beslutas när man överväger vilka driftsformer som ska gälla inom vården. En utredning över hur man på ett bättre sätt än idag genomför jämställdhet i vårdbolags styrelser bör göras. Jämställdhet bör ingå i uppföljningen av verksamheten.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Carina Hägg (s) |
Birgitta Ahlqvist (s) |