Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utvärdering av fastighetsmäklarlagen (1995:400).
Den nuvarande fastighetsmäklarlagen ändrades genom riksdagsbeslut 1995 efter en utredning och översyn. Översynen syftade till att stärka konsumenternas ställning, stärka konsumentskyddet och fastlägga vad som ingår i begreppet ”god fastighetsmäklarsed”. Avsikten var också att tydliggöra fastighetsmäklarens uppgifter och fastlägga objektiviteten mellan säljare och köpare vid en förmedling.
En effektiv och fungerande bostadsmarknad erfordrar en aktiv förmedlingsverksamhet som motsvarar bostadskonsumenternas berättigade krav och förväntningar. Köp och försäljning av bostäder är de största ekonomiska ställningstaganden och åtaganden som sker i vanliga familjer och fordrar därför särskilt skydd för konsumenterna.
Utvecklingen på marknaden sker ständigt. I det här fallet går utvecklingen mot att fler typer av helhetslösningar ska kunna erbjudas konsumenterna. I den nuvarande lagen finns en gränsdragning mellan rätt att förmedla tomtmark och att vara ombud för visst husföretag.
Utvecklingen på marknaden innebär också att det finns oklarheter i förhållandet att kunna erbjuda lån och kreditgivning objektivt eller inte genom att det finns banker och kreditinstitut som också har egna fastighetsmäklare och andra mäklare som är fristående från banker och kreditinstitut.
Fler och fler fastighetsmäklare samverkar i olika affärskedjor och franchising blir en allt vanligare företeelse. Utländska franchisingkedjor har också börjat etablerar sig i Sverige. De styrs av en annan lagstiftning som inte ger samma konsumentskydd som den svenska lagstiftningen.
Förändringarna påverkar konkurrensen inom fastighetsmäklarkåren. Villkoren blir olika när lagstiftningen inte är harmoniserad. Konsumentskyddet likaså. Ett sådant exempel är skillnaden mellan den svenska fastighetsmäklarlagen och den danska och norska. Förbudet mot ”förtroenderubbande verksamhet” saknas i bl a Danmark och Norge. Där har mäklarna istället gentemot kunden ålagts en upplysningsplikt om vilka samarbeten mäklaren har och en redovisningsskyldighet vad detta innebär rent ekonomiskt för mäklaren.
Utvecklingen på marknaden, den förändrade konkurrenssituationen inom branschen och det faktum att det nu gått en tid sedan den nya lagen infördes motiverar att en utvärdering genomförs. En ny översyn bör således göras. En utvärdering av den nuvarande fastighetsmäklarlagen bör göras utifrån att bevara och stärka konsumenternas ställning och åstadkomma likvärdiga konkurrensförhållanden mellan olika företag i branschen. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Agne Hansson (c) |