Riksdagen beslutar att anta de lagförslag som presenteras av kommittén Barn i homosexuella familjer (SOU 2001:10) och som innebär att lesbiska kvinnor som lever i registrerat partnerskap eller samboförhållanden skall få tillgång till assisterad befruktning vid allmänt sjukhus.
Den parlamentariska kommittén Barn i homosexuella familjer (SOU 2001:10) föreslog att lesbiska par som lever i ett registrerat partnerskap eller lever i ett samboförhållande ska få tillgång till assisterad befruktning vid allmänt sjukhus. Kommittén föreslog att fastställande av rättsligt föräldraskap bör motsvara de regler som gäller för heterosexuella par. Därför föreslog man att för partner ska en moderskapspresumtion införas i föräldrabalken som innebär att om modern är registrerad partner ska hennes partner automatiskt anses som rättslig förälder till ett barn som föds inom det registrerade partnerskapet.
Ett antal remissinstanser hade invändningar mot kommitténs förslag med motiveringen att förslaget kan innebära begränsningar i möjligheten att få faderskapet till barnet fastställt. De framhöll vidare att kommitténs förslag kommer att inverka på barnets rätt till kunskap om sitt ursprung och barnets kontakt med sin biologiska far.
Regeringen sköt frågan om att ge lesbiska kvinnor tillgång till assisterad befruktning vid allmänt sjukhus på framtiden. Regeringen anförde i prop. 2001/02:123 Partnerskap och adoption att det inte är lämpligt att en möjlighet till assisterad befruktning för lesbiska kvinnor införs innan frågan om det rättsliga föräldraskapet blivit löst. Trots att justitieminister Tomas Bodström lovat att frågan ska vara löst före årsskiftet har den utlovade utredningen ännu inte tillsatts. I propositionen framhålls att såväl barnets rätt till sitt ursprung som den biologiska faderns rätt och skyldighet att bli rättslig far samt medmammans ställning behöver bli föremål för ytterligare analys.
Det är Vänsterpartiets självklara utgångspunkt att verka för att förändra de rättsliga skillnader som finns mellan partner och makar. Den fråga som är angelägen att ställa är om det är sakligt motiverat att upprätthålla denna skillnad ifråga om tillgången till assisterad befruktning vid allmänt sjukhus.
Idag har heterosexuella makar och sambor tillgång till assisterad befruktning vid allmänt sjukhus. Moderns make eller sambo anses som rättslig far till ett barn som avlats genom en insemination. Barn tillkomna genom insemination i heterosexuella parförhållanden anses därmed i alla avseenden som barn till de rättsliga föräldrarna. Det finns enligt den nuvarande ordningen ingen möjlighet för spermadonatorn att erhålla rättslig status som far.
Vänsterpartiet anser att homosexuella par ska få tillgång till givarinsemination på samma villkor som gäller för heterosexuella par. Utifrån principen om barnets bästa finns det inte någon anledning att upprätthålla skillnaden mellan makar och partner ifråga om möjligheterna att få tillgång till assisterad befruktning. Därför anser vi att lesbiska kvinnor som lever i registrerat partnerskap eller som lever i samboförhållande ska få tillgång till assisterad befruktning vid allmänt sjukhus. Reglerna om spermadonatorns ställning som rättslig far bör motsvara dem som gäller för heterosexuella par. Vänsterpartiet föreslår att riksdagen ska anta de lagförslag som presenteras av kommittén Barn i homosexuella familjer (SOU 2001:10) och som innebär att lesbiska kvinnor som lever i registrerat partnerskap eller samboförhållande ska få tillgång till assisterad befruktning vid allmänt sjukhus.
Stockholm den 17 oktober 2002 |
|
Tasso Stafilidis (v) |
|
Mats Einarsson (v) |
Siv Holma (v) |
Peter Pedersen (v) |
Per Rosengren (v) |
Rossana Valeria D (v) |
Alice Åström (v) |