Motion till riksdagen
2002/03:L222
av Birgitta Ohlsson m.fl. (fp)

Assisterad befruktning för lesbiska och bisexuella kvinnor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en skyndsam reform av lagstiftningen om assisterad befruktning för lesbiska och bisexuella kvinnor.

Motivering

Kommittén om barn i homosexuella familjer föreslog i sitt betänkande (SOU 2001:10) att kvinnor i samkönade relationer skall få tillgång till assisterad befruktning på samma villkor som kvinnor i olikkönade relationer. Vi delar denna uppfattning. I dag är kvinnor i samkönade relationer utestängda från möjligheten till assisterad befruktning på klinik, eftersom lagstiftningen föreskriver att assisterad befruktning endast skall utföras på kvinnor som lever med en man.

En lagändring skulle göra det möjligt för lesbiska och bisexuella kvinnor att insemineras på klinik under trygga former. Vid insemination i hemmet finns en större risk att kvinnan eller det blivande barnet utsätts för smittsamma sjukdomar eftersom man inte kan vara lika säker på att mannen som donerar sperman inte bär på t.ex. infektion av hiv.

Lesbiska och bisexuella kvinnor som vill inseminera sig på klinik tvingas i dag resa utomlands, oftast till länder där den sperma som används kommer från anonym donator. Insemination på klinik i Sverige sker alltid med sperma från en känd donator. Den biologiske faderns (spermadonatorns) namn antecknas alltid, och barnet har vid fyllda 18 års ålder rätt att få kännedom om sitt biologiska ursprung.

Kommittén föreslår vidare att en bestämmelse skall införas i föräldrabalken om att uppgift om vem som är spermagivare vid en insemination bör antecknas i socialnämndens akt rörande föräldraskapsutredning. Denna lagändring skulle stärka barnets rätt till sitt ursprung. Om inseminationslagen öppnades för lesbiska och bisexuella kvinnor skulle detta alltså troligtvis leda till att fler av deras barn fick en känd biologisk far.

Med beslutet om en reformerad adoptionslagstiftning har riksdagen tagit det första steget för att undanröja diskrimineringen av homo- och bisexuella barnfamiljer. Det är nu dags att ta det återstående steget och att skyndsamt genomföra de reformer som behövs för att kvinnor som lever i samkönade relationer skall kunna beviljas assisterad befruktning på klinik. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 21 oktober 2002

Birgitta Ohlsson (fp)

Hans Backman (fp)

Axel Darvik (fp)