Motion till riksdagen
2002/03:L217
av Elizabeth Nyström och Ulla Löfgren (m)

God man


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förändringar i god man-institutet.

Motivering

Enligt lagtexten 11 kap. Om god man och förvaltare 4 § står följande: Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person, skall rätten, om det behövs, besluta att anordna godmanskap för honom eller henne. Ett sådant beslut får inte meddelas utan samtycke av den för vilken godmanskap skall anordnas, om inte den enskildes tillstånd hindrar att hans eller hennes mening inhämtas.

I medierna riktas kritik av skilda slag mot gode män och exempel finns på hur gode män har avvecklat gamla människors hem utan att ta kontakt med de anhöriga. Skräckexempel finns när anhöriga blivit uppringda av en god man först när avvecklingen varit ett faktum och då för att hämta t ex en matta som testamenterats till den anhörige. Om den gamla eller gamle själv kan säga hur hon eller han vill ha det uppstår givetvis inga problem. När huvudmannen däremot inte längre kan förstå vad saken gäller, är det den gode mannen som får ta ställning i frågan om eventuell avveckling.

I regler för gode män står: ”Om huvudmannen inte kan lämna sitt samtycke, ska de närmaste anhörigas yttrande bifogas. Om det inte finns nära anhöriga, t.ex. föräldrar, barn, make eller sambo, ska uppgift om andra anhöriga, t.ex. syskonbarn, som huvudmannen har hållit kontakt med lämnas till överförmyndaren som sedan avgör om även dessa skall få yttra sig i frågan. Att avveckla en människas hem är ett stort ingrepp i personens privatliv. Det handlar inte bara om ett kontrakt som ska sägas upp utan också om kära ting som stått för minnen, trygghet, sorg och glädje. Gode mannen bör beakta allt detta när huvudmannens lägenhet ska avvecklas.”

Det finns i dag ingen möjlighet att i förväg registrera vem man skulle vilja ha som god man den dag den mentala hälsan gör att vi inte ens klarar av att berätta det. Försäkringskassan skulle på ett enkelt sätt kunna registrera önskemål om god man för dem som så önskar och på detta sätt trygga den ovissa ålderdomen.

Stockholm den 16 oktober 2002

Elizabeth Nyström (m)

Ulla Löfgren (m)