Motion till riksdagen
2002/03:L14
av Jan Ertsborn m.fl. (fp)

med anledning av prop. 2002/03:56 Redovisning av könsfördelningen i företagsledningar


Förslag till Riksdagsbeslut

Riksdagen avslår proposition 2002/03:56 i den del som gäller 5 kap. 18 b § andra stycket årsredovisningslagen (1995:1554) och beslutar att lagrummet i stället skall ges följande lydelse: ”Bestämmelsen i första stycket gäller endast publika aktiebolag och handelsbolag i vilka publika aktiebolag är delägare samt sådana ekonomiska föreningar som enligt lag skall ha minst en auktoriserad revisor.”

Motivering

Jämställdheten i det svenska näringslivet är fortfarande, en bit in på det nya seklet 2000, långt ifrån tillfredsställande. Av en rapport från Företagarnas riksorganisation i mars 2003, framgår det att 90,6 % av de svenska aktiebolagens verkställande direktörer är män och 9,4 % kvinnor. Av styrelseledamöterna är 85,7 % män och 14,3 % kvinnor. Trots många och långa utredningar både i det privata näringslivet och från fackligt håll, har vi således fortfarande en mycket lång väg att gå tills vi uppnått jämställdhet inom det svenska näringslivet.

Folkpartiet liberalerna har redan tidigare krävt att det skall införas jämställdhets-parametrar i årsredovisningarna, se ”Liberal jämställdhetspolitik”, partimotion 2002/03:A241. På detta sätt skulle aktieägare och analytiker få en tydligare bild över det intellektuella kapital ett företag besitter samtidigt som kravet bör kunna få organisationen att ännu en gång tänka igenom personalstrukturen. Folkpartiet liberalerna välkomnar därför att regeringen nu äntligen lägger fram ett förslag om lagstiftning gällande redovisning av könsfördelningen i företagsledningar. Företagens årsredovisning torde lämpligen vara det bästa stället att redovisa statistiken.

Regeringen föreslår att företag och koncerner, i vilka antalet anställda uppgår till högst tio, skall undantas från kravet på redovisning av könsfördelningen.

Folkpartiet liberalerna anser att kravet bör ställas endast på större företag vars årsredovisning får en bred offentlig spridning. För detta finns många skäl. Företagsledningar i den bemärkelse som åsyftas i detta sammanhang, där exempelvis en vice verkställande direktör inte med automatik ingår, finns överhuvudtaget inte i mindre företag. Inte ens i lite större företag finns sådana företagsledningar. Dessutom har småföretagare redan idag en alldeles för tung regelbörda. Den eftersträvade effekten på jämställdhetsarbetet i näringslivet uppnås bäst om ifrågavarande skyldighet avgränsas till de större företagen, vars årsredovisningar är föremål för en bred offentlig spridning och som är av intresse för kunder, leverantörer, anställda, befintliga och presumtiva aktieägare, allmänheten m.fl.

Folkpartiet liberalerna menar således att kravet på redovisningen av könsfördelningen i företagsledningar skall koncentreras till de större företagen. En lämplig avgränsning är att låta kravet omfatta publika aktiebolag och handelsbolag i vilka publika aktiebolag är delägare samt sådana ekonomiska föreningar som enligt 8 kap. 5 § första stycket lag (1987:667) om ekonomiska föreningar skall ha minst en auktoriserad revisor.

Elanders Gotab, Stockholm 2003

Stockholm den 27 mars 2003

Jan Ertsborn (fp)

Martin Andreasson (fp)

Mia Franzén (fp)