Motion till riksdagen
2002/03:Kr8
av Ewa Larsson m.fl. (mp)

med anledning av förs. 2002/03:RR11 Riksdagens revisorers förslag angående arkeologi på uppdrag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen begär att regeringen återkommer till riksdagen med förslag till hur auktorisation av arkeologer i framtiden kan ske.

Motivering

Under flera år har Miljöpartiet, i partimotion om kultur, påtalat behovet av att särskilja Riksantikvarieämbetets arkeologiska uppdragsverksamhet med dess roll som tillsyns­myndighet. Från kulturutskottets sida har också påtalats behov om översyn. Sedan flera år tillbaka har Kulturdepartementet sagt att det pågår en översyn, men så sent som i mars månad detta år har inga resultat av någon översyn redovisats. Miljöpartiet menar att det krävs en tydlig skillnad mellan myndighetsutövning och uppdragsverksamhet för att ämbetets trovärdighet ska kunna bibehållas vad gäller uppföljning, normgivning och tillsyn.

Många kommuner upplever i dag spår av vår kulturhistoria i den fysiska miljön mer som ett problem än en tillgång. Det är länsstyrelserna som ansvarar för uppföljning och utvärdering. Att drygt 3 000 arkeologiska undersökningar ännu inte har slutredovisats, trots att en del är flera decennier gamla, bekräftar att den kunskap som erhålls genom utgrävning aldrig når fram till vare sig politiker eller allmänhet. Riksdagen har tidigare betonat att forskning måste få ett sådant inflytande över uppdragsarkeologin att den främjar utbildning vid universitet och högskola och långsiktig kunskapsuppbyggnad. Då är det också nödvändigt att högskolor och universitet aktivt medverkar i uppdrags­arkeologin.

När det gäller själva upphandlingen av tjänst behövs flera klargöranden i enlighet med revisorernas förslag. Konkurrensverket påtalar att berörda myndigheter kan sätta konkurrensen ur spel utan risk för påföljd. Det måste separeras ut vad som kan upphandlas i öppen beslutsprocess så att rättssäker behandling vid anbudsgivning säkerställs.

Revisorerna påtalar att undersökare ibland utses slentrianmässigt utan särskild prövning. Krav på regional kompetens tycks överskugga andra meriter, vilket kan anses vara ett väl begränsat urvalsförfarande. Vi delar revisorernas synpunkt att det finns skäl att klargöra vilka krav som bör ställas på arkeologer och på de undersökande organisationerna. Det bör även beaktas att det kan finnas vissa svårigheter med nationell auktorisation ur ett europeiskt perspektiv. Frågan är mycket viktig och behöver redas ut.

Stockholm den 16 april 2003

Ewa Larsson (mp)

Mikaela Valtersson (mp)

Gunnar Goude (mp)