Motion till riksdagen
2002/03:Kr4
av Lennart Kollmats m.fl. (fp)

med anledning av prop. 2002/03:64 Kapitaltillskott till Teracom AB


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår regeringens proposition om kapitaltillskott till Teracom.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att Teracom skall privatiseras.

Kasta inte bra pengar efter dåliga

Det finns ett talesätt som säger att man inte ska kasta bra pengar efter dåliga. Regeringens tiggeri om mer pengar till Teracom verkar bli en återkommande följetong i riksdagen. Förra året handlade det om en kreditgaranti på hundratals miljoner kronor, nu handlar det om ett kapitaltillskott på 500 miljoner kronor ”som återbetalas vid den tidpunkt som de finansiella målen för företaget uppnåtts”.

Den tidpunkten lär dröja, med tanke på regeringens digital-TV-politik. Det finns inga som helst garantier för att detta kapitaltillskott är det sista och att Teracom därefter ska kunna stå på egna ben. Propositionen bygger på att Teracom ska börja generera vinst under 2004. I propositionen sägs: ”Regeringen anser att ett otillräckligt finansiellt tillskott medför att ägaren kan tvingas ge bolaget ett ytterligare kapitaltillskott samt att bolagets förmåga att agera på sina definierade marknader undergrävs.” I detta ligger att regeringen lovar att detta är det sista kapitaltillskottet. Det kan starkt betvivlas, inte minst mot bakgrund av att regeringen i en tidigare proposition (1996/97:67) utlovat att de digitala TV-sändningarna inte ska finansieras med statsbudgetmedel.

Det är de statliga digital-TV-subventionerna som är orsaken till Teracoms finansiella kris. Regeringen lyckas inte förklara varför markdistribution av digitala signaler är bättre än t.ex. satellit- eller kabeldistribution – eller varför staten över huvud taget ska engagera sig i just detta teknikskifte. Digital-TV är en bra teknik, men tillverkare och konsumenter bör själva få avgöra om, när och hur de vill gå över till den. Eftersom Folkpartiet inte anser att staten ska stå för distribution av TV, blir en konsekvens att Teracom kan privatiseras.

Genom att kapitaltillskottet ska ske genom upplåning försöker regeringen än en gång hitta metoder att undvika, och därmed undergräva tilltron till, det statliga utgiftstaket.

Regeringens resonemang om att kapitaltillskottet är förenligt med EG-fördragets regler om statligt stöd är inte heller övertygande. Regeringen lyckas inte övertyga om att situationen är den som beskrivs i propositionen: ”En sådan investerare (dvs. en som har en mer långsiktig syn på lönsamhet, vår anmärkning) kan således satsa kapital för att säkra överlevnaden för ett företag som drabbas av tillfälliga svårigheter men som beräknas bli lönsamt igen.”

Regeringens förslag bör avslås. Den politiskt drivna lanseringen av digital marksänd TV måste avbrytas. Folkpartiet utvecklar sina tankegångar kring detta i årets motion om digitala TV-sändningar. Fjolårets folkpartimotion om regeringens förra Teracom-proposition är – dessvärre – också fortfarande aktuell.

Stockholm den 1 april 2003

Lennart Kollmats (fp)

Cecilia Wikström (fp)

Torkild Strandberg (fp)

Hans Backman (fp)

Axel Darvik (fp)