Motion till riksdagen
2002/03:Kr355
av Hans Stenberg och Susanne Eberstein (s)

Kunskapscentrum för fotografi


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett kunskapscentrum för fotografi i Bildens Hus i Sundsvall.

Motivering

I ett samhälle som allt mer präglas av den digitala tekniken, med ständigt nya media och nytt utnyttjande av bilden, krävs ett kunskapscentrum som på olika sätt närmar sig och arbetar med bilden.

Bildens Hus har hittills varit ett regionalt utvecklingsprojekt med stöd från Länsstyrelsen i Västernorrlands län, Landstinget, Sundsvalls kommun och Mitthögskolan. I projektet Bildens Hus har ingått Kunskapscentrum för fotografi samt Norrland i Bild, en insamlingstiftelse med uppgift att rädda kulturhistoriska samlingar av fotografi och stiftelsen The Swedish Camera Collection, som disponerar en heltäckande fotografikasamling bestående av kameror, tillbehör och litteratur.

Kunskapscentrum för fotografi skall utgöra en mötesplats för aktuella frågor och aktuell forskning inom ämnesområdet och vara ett utvecklingscentrum för bildförståelse. Här skall arrangeras konferenser, seminarier, ungdomsprogram, familjeprogram, workshops och visas utställningar.

Ett mål är att här initieras forskning på hög nivå i nära samarbete med Mitthögskolan men också med övriga högskolor och universitet och att detta leder till forskartjänster inom ämnesområdet. Denna betoning på forskarsamhället ska inte ses i motsatsförhållande till amatörforskning och den stora allmänhetens intresse. Enskilda amatörforskare och föreningsanslutna skall ges möjlighet att inför andra forskare, amatörer som yrkesforskare, presentera och få sina forskningsresultat diskuterade. Grupper av ungdomar och äldre skall ges verktyg för fri bearbetning av dessa resultat o.s.v.

Avsikten är ett kunskapscentrum där kunskap byggs upp och förs vidare. Skolans alla stadier utgör en viktig målgrupp. Här skall utvecklas ett bildförståelseprogram som skall relateras till utställningar, ett välutvecklat bildlaboratorium och ett bildbibliotek. Vidare skall här finnas tillgång till samlingar samt kurser i fotografiskt hantverk och bildframställning.

Kunskapscentrum för fotografi kan genom sitt nära samarbete med forskarsamhället spela en viktig roll som part mellan skola och pågående forskning. Här kan skapas en mötesplats för en pedagogisk diskussion inom ämnet bildkunskap. Detta fordrar en nära kontakt med högskolornas lärarutbildning för olika stadier.

Bildlaboratoriet är en fundamental del av bildförståelseprogrammet. Här skall man kunna laborera med bilder i ett bildpedagogiskt arbete. Laboratoriet skall byggas upp med tekniska möjligheter att laborera med bilders beståndsdelar, med layouter och digitala bearbetningar, med ord och bild. Här skall finnas möjlighet att framställa och kopiera svart/vita och digitala fotografier. Digitala kameror och annan datateknik, liksom enkla hålkameror, tidiga stereokameror etc., är värdefulla redskap för det pedagogiska arbetet.

Ambitionen med ett bibliotek är att det ska få status av forskningsbibliotek inom ämnesområdet. Syftet är att i samverkan med forskare bygga upp en artikelsamling av publicerade artiklar ur svenska och internationella tidskrifter, opublicerade forskningsrapporter m.m. Möjlighet ska finnas att söka i internationella databaser. Kunskapscentrum för fotografis egna samlingar skall vara lättillgängliga via Internet.

Norrland i bild äger idag en stor bildsamling. Den ska ligga till grund för att ett bildbibliotek byggs upp som en bilddatabas med bilder och tillhörande texter. Urvalet av bilder kan baseras på nationella och internationella utställningar, andra museers bildarkiv, liksom på bilder ur det massmediala bildflödet, framför allt bilder som av någon anledning uppmärksammats. Syftet med bildbiblioteket är att utveckla material för bildpedagogiska och bildkulturella studier.

Kunskapscentrum för fotografi i Sundsvall bedriver en verksamhet som i hög grad är ett nationellt intresse. Det bör därför av staten ges ett nationellt uppdrag som ett kunskapscentrum i fotografi.

Stockholm den 17 oktober 2002

Hans Stenberg (s)

Susanne Eberstein (s)