Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om digitalisering av SVAR:s arkivmaterial.
Den informationstekniska utvecklingen fortsätter i snabb takt. Teknikförnyelsens accelererande faser ställer landets företag och regioner inför svåra utmaningar. Hitintills gällande teknikspridningsmönster talar dock för att landets mer perifera eller näringslivsglesa områden successivt ytterligare halkar efter i de alltmer forcerade förloppen. Motivet för att genom särskilda samhällsinsatser sprida användning av ny teknik blir starkare ju snabbare teknikutvecklingen går. Statsmakternas närings- och regionalpolitiska ställningstaganden under senare år tyder på en ökad insikt om problemen, men ställer samtidigt krav på handlingskraft ute i landet och lyhördhet hos marknadsledande företag och centrala, regionala och lokala myndigheter. Utan detta torde de regionala utvecklingsklyftorna fortsätta att växa. Den digitala tekniken är i dessa perspektiv av högsta intresse. Den har förutsättningar att lagra oerhört stora informationsmängder och kan rätt introducerad erbjuda intressanta möjligheter för en bättre regional utveckling, effektiviserad forskning och mer lättillgänglig samhällsinformation.
Riksarkivets enhet Svensk arkivinformation (SVAR) i Västernorrland med tyngdpunkt i Ramsele i Sollefteå kommun tillhandahåller arkivinformation på mikrokort, vilka kopieras och försäljs till olika forskningsinstitutioner, folkbibliotek, skolor, universitet och enskilda släkt- och hembygdsforskare. Materialet tillhandahålls också på ort och ställe i Ramsele i ett särskilt forskarcentrum. Scanning och databearbetning sker vid arbetsplatserna i Junsele och Näsåker i Sollefteå kommun, Bollstabruk i Kramfors kommun och Fränsta i Ånge kommun. Med hänvisning till sambandet informationsteknik och regional utveckling som berörts ovan har SVAR som informationsföretag stora potentialer att ytterligare bidra till regional utveckling i glesbygdsområden. Detta förutsätter emellertid en kraftig satsning på ”digitalisering av SVAR”. SVAR har under de senaste åren bl.a. inom EU-projekt utvecklat ett flertal produkter och tjänster med hjälp av modern ITK-teknik. Möjlighet att söka och beställa från den nationella arkivdatabasen, NAD, erbjuds på Internet, liksom en Internetbokhandel med publikationer inom arkiv, lokalhistoria, och SVAR har mycket stora möjligheter att erbjuda nya arbetstillfällen inom den nya tekniken, under förutsättning att ekonomiska möjligheter bjuds.
En särskild utredare har på regeringens uppdrag utrett vissa arkivfrågor (Dir. 2000:104). Utredarens uppdrag har varit att lämna förslag till hur arkivmyndigheterna på bästa sätt kan rustas dels för att nya medier skall kunna tas emot, bevaras, vårdas och göras tillgängliga, dels för att de möjligheter som den nya tekniken innebär skall kunna tas tillvara, bl.a. när det gäller att vårda och tillgängliggöra äldre material.
Det pågår för närvarande ett EU-projekt ”Det skrivna kulturarvet för forskning och utveckling”. Det är uppdelat i två delprojekt, Tjänsteutveckling och Läromedel. Tidsperioden för dessa är 2002–2004. Projektet är ett utvecklingsprojekt som syftar till att ta fram metoder för fångst och tillgängliggörande i stor skala.
I ett internationellt perspektiv kan nämnas att digitaliseringsprojekt bl a i England stöds av Heritage Lottery Fund. I USA avsätts en del av arkivbudgeten för tillgängliggörande och i Danmark och Norge finansierar staten scanningen och materialet läggs ut gratis.
Det är angeläget att SVAR ges förutsättningar för att tillgängliggöra äldre arkivmaterial i stor skala, att kunna publicera material som andra aktörer fångat och ge allmänheten tillgång till materialet via Internet. Detta är även av intresse för amatörforskning och akademisk forskning.
Stockholm den 23 oktober 2002 |
|
Agneta Lundberg (s) |
Susanne Eberstein (s) |