Motion till riksdagen
2002/03:Kr347
av Eva Arvidsson och Inger Nordlander (s)

Formgivning som utvecklingskraft


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hemslöjdens och slöjdarnas kunnande för att stärka design som ett medel för näringslivsutveckling.

Motivation

Vi omges av föremål, tjänster, miljöer och strukturer som är skapade ur människans hand och tanke. Sverige är ett land där omtanke om människors behov är en omistlig del vid utveckling av varor, tjänster och miljöer.

Vi såg det tidigt förra seklet i vardagsföremål som skulle vara både vackra och användbara.

Formgivning och design är samhällets största kultursektor och angår alla överallt.

Sverige har en stolt formgivningstradition att bevara, vi har ett gott rykte internationellt och det finns en positiv bild av Sverige som föregångsland inom formgivning. Vi är kända för att det vi gör borgar för kvalitet och att det är brukarvänligt.

De produkter som gjort Sverige berömt i formgivarkretsar har haft sitt ursprung i det säregna för Sverige: svenska råvaror, svenskt hantverk och svensk tradition.

Samarbete mellan formgivare och industrin har mycket gamla anor i Sverige. Svenska Slöjdföreningen (från 1976 Föreningen Svensk Form) startade sin verksamhet så tidigt som 1845. Svenska Slöjdföreningen ville värna om hantverkstillverkningen, samtidigt som föreningen insåg att industritillverkning hade kommit för att stanna och därför började verka för att industrin skulle tillverka vackra, funktionella föremål av hög kvalitet.

Hemslöjden i Sverige framstår som en symbol för tradition, kunnande och kvalitet.

Hemslöjdsrörelsen har haft och har en stor kulturell och ekonomisk betydelse i Sverige.

Den kunskap som finns inom Svenska Hemslöjdsföreningens Riksförbund och bland slöjdare och konsthantverkare runtom i landet är en sporrande drivkraft som behövs i arbetet för en framgångsrik svensk formgivning och design.

Ett utvecklingsarbete med både tekniskt och konstnärligt innehåll måste ständigt pågå för att Sverige ska ha kvar sin topposition i internationella sammanhang. Inom de satsningar som görs i budgeten för att stärka design som medel för näringslivsutveckling bör hemslöjdens och slöjdarnas kunnande tas tillvara.

Stockholm den 18 oktober 2002

Eva Arvidsson (s)

Inger Nordlander (s)