Motion till riksdagen
2002/03:Kr344
av Erling Bager m.fl. (fp, m, kd, c)

Ekonomiskt stöd till Göteborgsmusiken och Flygvapnets musikkår


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att staten måste lämna en garanti för fortsatt ekonomiskt stöd av verksamheten hos Göteborgsmusiken om försvarets engagemang drastiskt minskar eller försvinner.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att staten ökar det nuvarande kulturstödet.

Motivering

Denna motion är en uppföljning av förra årets sjupartimotion, 2001/02:Kr228. Risken att försvaret, genom FöMusC (Försvarsmusikcentrum), med kort varsel drar ner på eller helt drar in sitt uppdrag till Göteborgsmusiken kvarstår. Man önskar därför en garanti från staten att om detta sker så skall Statens kulturråd vara förberett att gå in och omgående ta över försvarets del av det ekonomiska ansvaret.

Göteborgsmusikens oro för att ovanstående skall inträffa grundar sig på två saker. Dels den allmänna nedskärningen inom försvaret som även berör FöMusC, dels en pågående utredning om fördelningen av det totala musikuppdraget inom FöMusC.

Det är inte troligt att man kan finna en annan uppdragsgivare med samma betalningsförmåga som försvaret. Göteborgsmusiken är redan i dag en av de största bidragstagarna inom Göteborgs Kulturnämnd, enheten för Fri kultur, och man kan inte räkna med någon större bidragsökning därifrån. Det är heller inte möjligt för Göteborgsmusiken att dra in samma belopp genom fler försålda konserter. En statlig garanti som säkrar Göteborgsmusikens långsiktiga finansiering är därför nödvändig.

Göteborgsmusiken håller en erkänt hög kvalitet. Det gäller såväl den civila verksamheten och orkestermusiken som den militära verksamheten med den ceremoniella musiken. Det är viktigt att slå vakt om att denna kvalitet bibehålles och utvecklas, något som förutsattes i utskottets betänkande 2001/2002:KrU16:

Enligt utskottets uppfattning är det angeläget att Göteborgsmusiken som är en professionell blåsorkester även framdeles får en sådan ekonomi att verksamheten kan fortleva.

Utskottet utgår ifrån att Kulturrådet följer utvecklingen vid Göteborgsmusiken.

Göteborgsmusikens finansiering består främst av tre delar, bidrag från Kulturrådet samt Göteborgs kommun och ett konkret uppdrag från försvaret. Uppdraget för försvaret är helt kopplat till specifika spelningar såsom högvakten, riksdagens öppnande, statsbesök, regementsspelningar, etc. Avtalet löper på ett år i taget och ger 5,3 Msek under år 2003.

Bidragen från stat och kommun går till den civila verksamheten och täcker förutom två tredjedelar av fasta kostnaderna all övrig konsertproduktion. Repertoaren är mycket bred med allt från klassisk musik till nutida konstmusik, från populärmusik till marschmusik, och konserter för gammal såväl som ung.

Tack vare den ekonomiska trepartslösningen har Göteborgsmusiken under de senaste åren haft möjlighet att bygga upp en heltidsanställd, professionell blåsorkester i världsklass. Fördelen med en professionell blåsorkester är att man får en verksamhet som kan fokusera på bevarandet såväl som utvecklingen av genren.

Göteborgsmusiken driver i dagsläget en verksamhet där 90 % av omsättningen går till fasta kostnader (lön, hyra, etc.). Deras egen, och huvudmännens, önskan är att genom eget hårt arbete samt ökade anslag från såväl stat som kommun kunna öka den rörliga delen för att kunna göra fler produktioner med t.ex. fler extramusiker, gästartister och gästdirigenter.

Merparten av konserterna ges i Kronhuset (Göteborgs äldsta profana bygg­nad), vilket är orkesterns ordinarie konsertlokal. Ambitionen är också att ta sig ut till andra konsertlokaler, främst i den närliggande regionen men även i övriga landet och ge fler människor möjlighet att ta del av det programutbud som Göteborgsmusiken tillhandahåller.

Vi hemställer därför att riksdagen skall besluta om att Kulturrådet, i händelse av uppsagt eller förminskat försvarsmusikuppdrag för Göteborgsmusiken, går in som ekonomisk garant genom att ta över den ekonomiska del som uppdraget att vara Flygvapnets Musikkår motsvarar, i sin helhet eller vid förekommande fall vid förminskat uppdrag.

Vi hemställer vidare att riksdagen skall besluta om att snarast uppräkna nuvarande antal kulturstödsenheter till motsvarande 7 Msek årligen.

Stockholm den 23 oktober 2002

Erling Bager (fp)

Kent Olsson (m)

Annelie Enochson (kd)

Birgitta Carlsson (c)