Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ett vinstdelningssystem avseende överskottet från spelintäkterna i AB Svenska Spel snarast skall införas i enlighet med tidigare riksdagsbeslut.
Redan 1996 beslutade Sveriges riksdag att ett vinstdelningssystem avseende AB Svenska Spels överskott på spelintäkterna skulle införas i syfte att reglera hur överskottet skulle fördelas mellan staten och det ideella föreningslivet. Frågan om vinstdelning togs upp i samband med den idrottspolitiska propositionen (prop. 1998/99:107) och i samband med beslutet att tillåta etableringen av internationella kasinon i Sverige.
I en kommittémotion från 2001 (mot. 2001/02:Kr253 Vinstdelning avseende spelintäkter) konstaterade vi att följande kan läsas i idrottspropositionen på sid. 42: ”Regeringen bedömer nu att säkra prognoser kan göras i en nära framtid, varför arbetet med att konstruera ett vinstdelningssystem nu kan inledas. Då det genomförs kommer bidraget från AB Svenska Spel att transformeras till att utgöra en andel av AB Svenska Spels totala överskott i stället för att kopplas till överskottet på värdeautomatspel.”
Vänsterpartiet krävde denna skrivning i samarbetet med regeringen gällande den idrottspolitiska propositionen, eftersom vi då som nu starkt ogillar den direkta kopplingen mellan spel – och överskott av spel på s.k. värdeautomater – och stöd till ungdomsverksamhet.
I budget för år 2002 skrevs det fortfarande om bidrag från AB Svenska Spel och om att del av överskottet från värdeautomatspelen i samma bolag tillfaller idrottsrörelsen o.s.v. När det gäller införandet av ett redan beslutat vinstdelningssystem skrev regeringen följande i 2002 års budgettext: ”Med anledning av den nya Spel- och lotteriutredningens betänkande samt den utveckling som marknaden genomgått sedan riksdagens beslut 1996 avser regeringen att ta ställning till frågan om ett eventuellt vinstdelningssystem.”
Vi påpekade i förra årets motion att detta kan tolkas som att regeringen hyser tvivel vad gäller införandet av ett vinstdelningssystem överhuvudtaget. Kopplingen mellan spel på värdeautomater och bidrag till ungdomsverksamhet kvarstår och har snarare fördjupats i 2003 års budgettext, där överföringen blivit betydligt högre och där vinstdelningssystemet eller regeringens arbete med att ta fram ett sådant inte nämns alls!
När motionsyrkanden rörande ett vinstdelningssystem behandlades i kulturutskottet år 2001 avslogs motionerna med hänvisning till det beredningsarbete som pågick och som utskottet inte ville föregripa. Detta svar var någorlunda förståeligt då, men kan knappast framföras igen. Ingenting verkar ju hända i sakfrågan, dvs. framtagandet av ett vinstdelningssystem. Det är rimligt och hög tid att regeringen snarast för riksdagen förklarar sin inställning och sitt arbete med att konstruera ett fungerande vinstdelningssystem.
Saknas fortfarande säkra prognoser om utfallet på värdeautomatspelen? Finns det några tekniska problem vad gäller konstruktionen av ett vinstdelningssystem? Eller vill regeringen endast säkerställa att staten får fortsatt stora intäkter av spelandet, medan de som skulle dra nytta av vinstdelningen får vara fortsatt beroende av bidrag?
Med anledning av ovanstående bör riksdagen besluta att återigen ge regeringen tillkänna att ett vinstdelningssystem avseende överskottet från spelintäkterna i AB Svenska Spel skall införas.
Elanders Gotab, Stockholm 2002
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Peter Pedersen (v) |
|
Mats Einarsson (v) |
Siv Holma (v) |
Tasso Stafilidis (v) |
Rossana Dinamarca (v) |