Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om slöjdens betydelse i samhället.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att anslaget 28:17 Främjande av hemslöjden höjs.
Hemslöjdens uppgift idag är att bevara och förvalta ett kulturarv, som ger oss en kulturell identitet, att förmedla en kunskapstradition, som upprätthåller hantverksskicklighet och att förnya slöjden på traditionens grund för att skapa funktionella produkter för dagens samhälle. Hemslöjden har ett stort kunskapsarv att förvalta och vidareförmedla men också att utveckla vidare. Det gäller såväl material- och teknikkunskap som formspråk och kvalitet.
Hemslöjden har genom sin lokala förankring bevarat en mångsidighet och ursprunglighet som blir alltmer åtråvärd för att Sverige t ex på designområdet ska kunna hävda sig i internationella sammanhang. Ofta rapporteras hur konstnärer och formgivare inspireras av den svenska slöjdtraditionen, dess form och symboler. 1995 års kulturutredning framhöll hemslöjdens viktiga roll inte minst som en inspirationskälla för annan konstnärlig verksamhet liksom även för industriell formgivning och mönsterutveckling.
Hemslöjden kännetecknas av tyst kunskap, av färdighets- och förtrogenhetskunskap. Slöjdkunskap innebär en problemlösningsförmåga, individen kombinerar dessa kunskapsformer på ett kreativt och fantasirikt sätt. Att förmedla denna typ av kunskap, som blir alltmer sällsynt i dagens samhälle är en av hemslöjdens uppgifter, inte minst i arbetet som riktas mot barn och ungdom. Ett stort nyskapande projekt riktat mot barn och ungdom samt deras handledare planeras i form av en turnerande Slöjdcirkus 2003–2005.
Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR) är den ideella hemslöjdsrörelsens paraplyorganisation och basen och förutsättningen för den stora bredd som hemslöjdsverksamheten har i landet. Organisationen består av 29 länsföreningar, 75 lokalföreningar och ca 16 000 enskilda medlemmar. För arbetet med att sköta service och dialog med dessa, samverkan med Nämnden för hemslöjdsfrågor och hemslöjdskonsulenterna ute i länen samt all den verksamhet i form av projekt som större och mindre utställningar, kvalitetsarbete, utbildningar, utåtriktad verksamhet mot form och design, etablera en hemslöjdsportal, gesäll- och mästarbrev, bygga ut det ideella arbetet mot barn och ungdom, utveckla Hemslöjdens dag och driva på det stora gemensamma projektet Slöjdcirkus, finns ett minimalt kansli i Stockholm. En annan verksamhetsgren som är tids- och resurskrävande är att ansöka om externa medel till de olika stora projekten.
Till den nationella verksamheten har anslaget i nominella tal legat stilla sedan 1995 med undantag för ett tillskott på 200 000 kronor (totalt 2 275 000), alltså ingen som helst löne- och kostnadsuppräkning. Anslaget ryms inom 28:17 Främjande av hemslöjden som också innehåller anslag till hemslöjdskonsulenterna. Den senare delen har pris- och löneuppräknats. Därför är det svårt att direkt se att den ideella rörelsens anslag ligger oförändrat.
Allt detta tillsammans med realt sett kraftigt minskade resurser och drastiska personalnedskärningar har lett till en mycket ansträngd situation för hemslöjdsförbundet där den anställda personalen hamnat i en pressad situation. Genom en ordentlig analys av samtliga funktioner på kansliet och genomgripande förändringar av rutiner och struktur har verksamheten effektiviserats, en process som pågår. Ändå kan nu konstateras att situationen nått en punkt där verksamheten riskerar att bli så otillräcklig att den mister sin meningsfullhet hur mycket den kompetenta och hängivna personalen än anstränger sig.
Samtidigt ökar alltså intresset för slöjd i samhället. Att flera ”trendorakel” uttalar sig i positiva ordalag om slöjdens betydelse för utvecklingen av form och design i Sverige är
bara en av flera signaler. Slöjden som inspiration för utvecklingen är helt enkelt ett av Sveriges profilområden. Det handlar inte endast om kulturarvet och den historiska kunskapstraditionen. Det handlar också om förnyelse och utveckling när det gäller formkänsla och hantverksskicklighet baserad på traditionens grund.
För att kunna driva verksamheten på ett framåtsyftande sätt och uppfylla de förpliktelser som hemslöjdsrörelsen har gentemot medlemmarna och allmänhet, för att upprätthålla intresset för slöjd ute i landet och för att kunna uppfylla regeringens och riksdagens intentioner när det gäller slöjdens betydelse såväl som kulturyttring som näring är det nödvändigt med ett resurstillskott. Vi föreslår därför att anslaget 28:17 Främjande av hemslöjden tillförs 1 miljon kronor.
Stockholm den 20 oktober 2002 |
|
Birgitta Sellén (c) |
Sven Bergström (c) |