Riksdagen beslutar att inom Nordiska rådet driva frågan om att Torsby Finnkulturcentrum bör bli ett samnordiskt projekt.
Torsby Finnkulturcentrum är ett levande och aktuellt forskningscentrum för den skogsfinska kulturen i Värmland. Centrumet drivs av Värmlands museum. Syftet med Torsby Finnkulturcentrum är att levandegöra finnkulturen och yttringarna av den i utställningar och publikationer. Torsby Finnkulturcentrum har öppet året runt, under sommaren varje dag.
Antalet besökare på Finnkulturcentrum har ökat de senaste åren och det handlar inte bara om lokala besökare utan också om alltfler internationella gäster, inte minst från övriga Norden. Det finns planer på utökade satsningar på finländska besökare genom att bl.a. översätta utställningstexter och önskemålen är att det skall bli ett utökat nordiskt samarbete.
På 1500- och 1600-talen invandrade många människor från Finland till skogarna i Sverige och Norge, särskilt till norra Värmland. Deras arv lever kvar ännu idag i form av mat, dialekter och byggnader. Just i norra Värmland finns Nordens största bestånd av rökstugor.
Där finns också Nordens kanske största samlade arkivmaterial och bibliotek om skogsfinnarna, nämligen Brobergsarkivet och Brobergsbiblioteket. Det är en stor fördel med att allt material finns samlat på ett ställe. Grundforskningsmaterialet finns redan samlat och forskarna behöver inte samla in det runtom i Norden.
Torsby Finnkulturcentrum som forskningscentrum är unikt i Norden. Det finns förutsättningar för att göra Torsby Finnkulturcentrum till ett nordiskt centrum för forskning och information kring skogsfinnarna, som är en unik del av vårt nordiska kulturarv. Genom Nordiska rådets försorg skulle centrumet kunna få den status och den uppmärksamhet som det förtjänar. Detta förutsätter dock att Sverige på ett nationellt plan driver den frågan i Nordiska rådet.
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Dan Kihlström (kd) |