Motion till riksdagen
2002/03:Kr280
av Agneta Ringman och Anita Jönsson (s)

Kulturens roll i demokratiarbetet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kulturens roll i demokratiarbetet.

Motivering

De kulturpolitiska målen fastslår att samhället ska verka för att värna yttrandefriheten och skapa reella förutsättningar för alla att använda den och att verka för att alla får möjlighet till delaktighet i kulturlivet och till kulturupplevelser samt till eget skapande.

Samtalet mellan vänner är den förnämligaste metoden att intressera oss alla för något som är okänt eller ovant. Det har Statens kulturråd lyft fram i en rapport. Att eldsjälarna har betydelse för den här utvecklingen är också känt.

Dessutom pekar folkhälsoutredningen på att kulturen påverkar människans hälsa. Utredningen föreslår att alla, oavsett funktionsförmåga, ålder, kön, utbildning, bostadsort eller födelseland, ska ges reell tillgång till kulturaktiviteter som är hälsofrämjande och rehabiliterande.

Skådebanan och Folkrörelsernas Konstfrämjande driver tillsammans projektet ”Kultur i kvarteret”. Målet är verksamhet i förorter och i bostadsområden och nya kreativa träffpunkter mellan unga, etniska minoriteter, folkrörelser och kulturella institutioner. Projektet utgår från integration, vilket innebär att projektet ska leda till ökade kontakter mellan grupper i samhället som i dag har få kontaktytor. Samarbete sker med ett trettiotal folkrörelser och institutioner. Syftet är att öka det aktiva deltagandet i samhällsarbetet. Detta är mycket viktigt inte minst för demokratin i vårt samhälle.

Medvetandet om de fördelar som mun-till-mun-metoden medför i publikarbetet har lett till att även kulturinstitutioner byggt upp liknande verksamheter. Sannolikt är det så att de inspirerats av de idéburna publikorganisationernas tidigare erfarenheter.

Utgångspunkten skiljer sig emellertid åt. Institutionernas ombud verkar inom ramen för marknadsföringen av sin egen institutions utbud. De idéburna organisationernas kulturombud eller, som man nu börjat kalla dem, kulturbrytare bedriver sitt arbete på uppdrag av sina medlemsorganisationer. Utgångspunkten är att vidga deltagandet i kulturlivet. Den nya publiken man vänder sig till och vill nå finns bland medlemmarna. Och publikarbetet omfattar som regel utbud från flera konstområden och många kulturarrangörer.

Vi vill uppmärksamma detta projekt ytterligare och tycker att de kunskaper och erfarenheter som hittills gjorts ska tas till vara för att utveckla kulturens roll i demokratiarbetet.

Stockholm den 21 oktober 2002

Agneta Ringman (s)

Anita Jönsson (s)