Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att pröva förutsättningarna för ett statligt engagemang för Måltidsmuseet i Grythyttan.
Måltidens Hus i Grythyttan, Hällefors kommun, växte fram som ett djärvt experiment, en främmande fågel i bergslagskulturen. Det har sina rötter i de idéer om en kvalificerad högskoleutbildning för restaurangnäringen som väcktes av entusiasten och entreprenören Carl Jan Granqvist. Idén utvecklades till verklighet i ett samspel i regionen mellan kommunen, landstinget, länsstyrelsen och dåvarande högskolan, numera Örebro universitet.
Innan årets slut finns förhoppningar om att en stiftelse för Måltidsmuseet skall vara bildad. Redan klara intressenter är SHR, Hotell- och restauranganställdas förbund, Måltidsakademin och Hällefors kommun. Därutöver väntar man sig att någon ytterligare intressent, inom kort, kommer att ansluta sig.
Måltidens Hus har haft stor betydelse för utflyttningskommunen Hällefors. Förutom att restauranghögskolan, och verksamheten runt den, ger nya arbetstillfällen, har den placerat kommunen på kartan. Måltidens Hus har, tillsammans med Ishotellet i Jukkasjärvi och Dalhalla, utvecklats till en internationellt känd, märklig turistattraktion med hög statusfaktor.
Verksamheten har skapat ny framtidstro i kommunen och givit inspiration och underlag till en helt ny näringsverksamhet i den gamla bruksorten.
Medan verksamheten tidigare helt och hållet centrerades kring stålindustrin är den i dag breddad till teknik, måltid och design. En samverkans- och tillväxtmodell där Måltidens Hus och det måltidsmuseum som nu byggs upp spelar en central roll. Här bedrivs en högskoleutbildning av hög kvalitet och här växer steg för steg ett måltidsmuseum fram. Ett unikt kokboksmuseum och Köksträdgården är steg på väg i utvecklingen av detta museum.
I Hällefors/Grythyttan finns nu planer på att utveckla museet till en nationell scen för måltidsområdet. Fullt utbyggt skall Måltidsmuseet vara en mötesplats för utbildning, forskare, näringsliv och folkbildning – en plats för dialog och inspiration.
Här skall finnas fasta och tillfälliga utställningar, en bred seminarieverksamhet i samverkan med Örebro universitet och andra aktörer, museipedagogisk verksamhet, utbildning och forskning med mera. Allt för lyfta fram måltidens roll för individen och samhället.
Projektet Måltidsmuseum i Grythyttan möter många av de förväntningar om ett nytt museitänkande som uttrycks i UNESCO:s rapport ”Vår kulturella mångfald”.
Huvudman för projektet är Hällefors kommun som erhållit stöd av bland andra Stiftelsen Framtidens Kultur och Länsstyrelsen i Örebro län.
Denna planerade, framväxande museiverksamhet är dock av så stort nationellt intresse att det är angeläget att regeringen prövar förutsättningarna för ett statligt engagemang för Måltidsmuseet i Grythyttan.
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Lennart Axelsson (s) |
|
Inger Lundberg (s) |
Nils-Göran Holmqvist (s) |
Helena Zakariasén (s) |
Matilda Ernkrans (s) |