Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att rikstäckande upplysningsinsatser rörande kommunismens historia och folkmord skall organiseras under innevarande mandatperiod.
Totalitära ideologiers förakt för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter förtjänar att fortlöpande granskas nära och kritiskt och fördömas.
Regeringen tog under en föregående mandatperiod det goda initiativet till ett riksomfattande informationsprojekt, Levande historia, vari bl a ingick en särskild satsning på upplysning kring nazismen som ideologi och destruktiv politisk kraft.
En skrift om nazismens förtryck och förföljelser, dess förintande mördarfabriker och miljontals offer, distribuerades under titeln Om detta må ni berätta till landets samtliga skolor samt till alla hushåll som så önskade. Kampanjen fick ett positivt mottagande och kommer årligen att få uppföljningar på teman som anknyter till ämnet.
En insats av motsvarande dignitet förtjänar också kommunismens verkningar. En ny myndighet, Forum för levande historia, har inrättats för att tillsammans med andra aktörer bidra till kunskapsspridning kring frågor som rör bl a demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter utifrån historiska perspektiv.
Konsekvensen kräver därmed att man vidgar perspektivet till att omfatta informationsåtgärder om andra totalitära läror, t ex kommunismen som genom sin svarta historia och vidare utbredning också framstår som särskilt angelägen att påminna inte minst uppväxande generationer om. Miljoner och åter miljoner människor har i dess namn fått sätta livet till, förföljts, torterats, lemlästats, våldtagits och förtryckts. Och kommunistiska regimer är alltjämt förhärskande på flera håll runt om i världen.
Kommunismens historia och folkmord bör alltså bli föremål för rikstäckande upplysningsinsatser under innevarande mandatperiod. Den nya myndigheten förefaller naturlig att anförtros ett sådant projektansvar.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Henrik S Järrel (m) |