Motion till riksdagen
2002/03:Kr254
av Peter Pedersen m.fl. (v)

Nobelmuseer i samverkan


1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ger regeringen i uppdrag att verka för ett utökat och fördjupat samarbete mellan Nobelstiftelsen och Nobelmuseum i Stockholm å ena sidan och Nobelmuseum Björkborn i Karlskoga å andra sidan.

2 Motivering

Alfred Nobel är en av de mest kända svenskarna i världen. Hans levnadsöde, skilda uppfinningar och hans testamente avseende olika Nobelpris har lagt grunden till hans berömmelse och det stora intresset kring Alfred Nobel som person, hans livsgärning och de miljöer där han verkat.

Karlskoga är en av de orter som tveklöst förknippas tydligast med Alfred Nobels namn. Här finns Björkborn, där Alfred Nobel bodde en del av sitt liv. I herrgårdsbyggnaden finns sedan 1978 museiverksamhet med inriktning på Alfred Nobel. År 1982 bildades stiftelsen Alfred Nobels Björkborn i syfte att skapa ett centrum för Nobelminnen samt anordna kulturella, vetenskapliga och tekniska aktiviteter. Stiftare var Nobelstiftelsen, Karlskoga kommun och två företag med ursprung i den industriella verksamhet som Alfred Nobel bedrev i Karlskoga. Verksamheten pågår fortfarande men har dragits med ekonomiska problem, och det är i huvudsak Karlskoga kommun som drar det tyngsta lasset för att upprätthålla verksamheten.

3 Nobelmuseum i Stockholm

I budgetpropositionen för 2002 skrev regeringen bl.a. följande om ett eventuellt Nobelmuseum i Stockholm, vol. 9 sid. 34: ”Frågan om etablering av ett Nobelmuseum i Stockholm har tidigare behandlats av en särskild utredare ... Av olika skäl, bl.a. oklarheter om Nobelmuseets placering, ledde inte förslaget till vidare åtgärder från regeringens sida ... förs nu diskussioner mellan Nobelstiftelsen, Stockholms stad och representanter för Kulturdepartementet i syfte att klargöra vilket ansvar dessa parter har för skapandet av ett permanent Nobelmuseum och dess framtida finansiering.”

Regeringens ton var således välvillig, och det mesta pekade på att Stockholm är den tilltänkta platsen för ett sådant Nobelmuseum. Det skall jämföras med kulturminister Marita Ulvskogs svar på en fråga om Nobelmuseet i Karlskoga från Inger Strömbom (svar på fråga 2000/01:1341), där bl.a. följande kan läsas: ”Stiftelsen Alfred Nobels Björkborn har i dag ingen ekonomisk koppling till staten och det är i dagsläget inte aktuellt för regeringen att – utöver de satsningar som redan aviserats – utöka det statliga engagemanget inom museisektorn.” Här är regeringen betydligt mer motsträvigt, trots att det gäller en befintlig verksamhet och där Nobelstiftelsen är en part.

I budgeten för år 2003 framgår att ett Nobelmuseum med säte i Stockholm skall permanentas i Stockholm, för närvarande på Börshuset. I budgetpropositionen avsätts 10 miljoner kronor för att möjliggöra detta. Det är inget fel att utveckla ett Nobelmuseum i Stockholm, men med tanke på att de allra flesta centrala och andra museer redan finns i huvudstaden borde möjligheten av olika samarbeten med andra orter och filialer analyseras för att öka tillgängligheten till vår gemensamma kultur i hela landet.

4 Nobel och Karlskoga – en given koppling

Karlskoga är en ort som drabbats mycket hårt av minskade försvarsbeställningar och omläggningen av det svenska försvaret. Det stora intresset för Alfred Nobel och hans gärning borde ges större möjlighet att komma även Karlskoga till godo. Ingen kan hävda att en sådan satsning skulle vara artificiell eller långsökt. Kopplingen mellan Alfred Nobel och Karlskoga är tvärtom betydligt mer uttalad än mellan Nobel och Stockholm. Riksdagen bör därför ge regeringen i uppdrag att verka för ett ökat samarbete mellan Nobelstiftelsen och Nobelmuseet i Stockholm å ena sidan, som främst synes inrikta sig på Nobelpriset och Nobelpristagarna i de olika kategorierna, och det befintliga Nobelmuseum Björkborn i Karlskoga å andra sidan, som främst inriktat sig på Alfred Nobels liv och gärning. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Dessa båda inriktningar borde kunna komplettera varandra på ett utvecklande sätt för båda museerna och deras besökare. Samverkan bör ske på ett sätt som gynnar de båda museerna och de båda orterna vad gäller utställningar, permanenta samlingar osv. Härvid bör regeringen verka för att en del av samlingarna eller utställningarna placeras i Karlskoga. I det sammanhanget vore förslagsvis en utställning rörande Nobels litteraturpristagare vara av stort intresse för besöksnäringen i Karlskoga. De gamla bergrummen i det s.k. Boåsberget skulle kunna användas för en sådan utställning.

Stockholm den 20 oktober 2002

Peter Pedersen (v)

Mats Einarsson (v)

Tasso Stafilidis (v)

Rossana Valeria D (v)