Motion till riksdagen
2002/03:Kr247
av Carina Adolfsson Elgestam och Tomas Eneroth (s)

Arkeologiska utgrävningar vid byggande


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kostnadsansvaret vid arkeologiska utgrävningar.

Motivering

Kulturminneslagen 2 kap. 11 § är oerhört viktig för att rädda de kulturvärden som tidigare kunde bli svagt behandlade i samband med samhällsutbyggnad. Mot bakgrund av den exploatering som skedde på 80-talet och inför hotet om att oersättliga kulturhistoriska värden höll på att spolieras var lagen absolut nödvändig.

Samtidigt som lagen började gälla kom byggkrisen. Byggandet sjönk till noll i många av orterna utanför storstadsområdena. Det gick till och med så långt att många hus som var i mycket gott skick fick rivas.

Boverket har gjort beräkningar över vad som behöver byggas för att vi skall ha balans mellan behov och utbud av bostäder. Den visar att vi har ett uppdämt behov av nybyggnation på många mindre orter. Även om området som helhet visar på negativa befolkningssiffror sker en inflyttning till kommuncentrum. Kommunerna sliter hårt för att få igång bostadsbyggandet, men byggkostnaderna anses inte svara mot de förväntade intäkterna och alla ansträngningar verkar vara nästan förgäves. Om det går att intressera en exploatör ligger kostnadskalkylerna hela tiden på marginalerna. Krav om arkeologisk utgrävning blir därför många gånger avgörande för ett projekts genomförande. Uppgifter pekar på att kommuner avstår från att bygga på grund av att utgrävningar kostar för mycket.

När kulturminneslagen kom baserade den sig på den dåvarande fornminnesinventeringen. En ny inventering har därför genomförts i stora delar av Sverige. Den har medfört att andelen fornlämningar ökat med uppemot 50 %. Det har också tillkommit ett stort antal nya objekt som numera klassas som fornlämning, t.ex. gammal åkermark, gamla och nyare stengärdesgårdar m.m. Detta medför att omfattande utredningar och oftast utgrävning krävs innan en byggnation kan starta. Eftersom det är markägaren som skall bekosta utredningar och eventuellt utgrävningar blir detta avgörande för exploatören, som då oftast väljer att avstå från att bygga. Redan i dag finns viss möjlighet att få ersättning om det har varit svårt att förutse att det skulle finnas kulturminnen på fastigheten. Men det behövs ytterligare garantier.

Stockholm den 21 oktober 2002

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Tomas Eneroth (s)