Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ansöka om att uppföra Linnés födelsebygd som natur- och kulturobjekt på Unescos världsarvslista.
Det berättas att Carl von Linné vid dödsbädden skrev: ”Nostalgia-Stenbrohult”. Hans tankar gick då till hembygden som väckt hans intresse för naturen och som senare skulle förvandla honom till Sveriges genom tiderna främsta internationellt kända vetenskapsman. I alla de beskrivningar han gjort av hembygden har han återkommit till den plats han föddes på – Stenbrohults socken och Råshult.
Vidden av Linnés vetenskapliga storhet kan vara svår att förstå idag. Hans gärning och internationella storhet kan jämföras med de allra största vetenskapsmännen genom tiderna. Carl von Linné föddes den 23 maj 1707. Han bodde ingen lång tid i Råshult. Han genomgick sin grundläggande skolgång i Växjö, universitetsstudier i Lund och Uppsala. Han doktorerade i Holland, praktiserade som läkare i Stockholm och blev 1741 professor vid universitetet i Uppsala. På riksdagens uppdrag gjorde han forskningsresor till olika landskap i landet. Carl von Linné blev adlad 1761 och avled 1778 dryga 70 år gammal.
Sedan några år tillbaka pågår ett intensivt arbete i Linnés hembygd med att tillskapa ett besöks- och kunskapscenter, knutet till den bygd som Linné föddes i och som han så intensivt längtade till. Målet är att all kunskap kring Linnés gärning skall samlas på ett och samma ställe och därigenom bidra till en förnyelse av kultur- och institutionsvärlden, såväl lokalt, nationellt som internationellt. Projektet med arbetsnamnet ”Kunskapsprojekt Linné” är ett första steg mot Linnébygden som ett fullt utvecklat kultur- och kunskapscentrum med stor attraktionskraft för besökare. Kopplingen till Linnés födelseplats, till den omgivning som var hans barndomslandskap får en stark symbolisk laddning när det gäller att skapa ett internationellt forum för Linnékunskap.
Visionen om den framtida Linnébygden kan beskrivas som ett besöks- och kunskapscentrum uppbyggt på tre samverkande delar: 1. Kulturturism i Linnébygden, 2. Linné Visitor Center och 3. Forum Linnéus.
Kulturturism i Linnébygden baseras på att befintliga besöksmål utvecklas och blir än mer publiktillgängliga och attraktiva. Besökare kan då uppleva ett kulturlandskap som så långt det är möjligt liknar Linnés eget barndomslandskap.
Linné Visitor Center fungerar som ett besöksnav och forum för information och kunskapsöverföring. Här kan inrymmas museum, hörsal, Linnébibliotek, konferenslokaler och boendemöjligheter. Utemiljöns största attraktionskraft blir trädgårdsanläggningen med orangeri och växthus.
Forum Linnéus är samlingsnamnet på verksamheter som vetenskapliga seminarier, kurs- och konferensverksamhet och ett samlat begrepp för all kunskap kring Linnés gärning.
Målsättningen är att projektet skall vara etablerat med permanent verksamhet vid Linné-jubileet 2007.
Under många år har Länsstyrelsen i Kronobergs län, Älmhults kommun och ideella krafter arbetat med att restaurera Linnés Råshult, de byggnader som där finns, de inägor och utägor som tillhör gården, örtagården och andra delar av Linnés födelsehem.
Det pågående projektarbetet har förutom tidigare intressenter nu även fått med Landstinget i Kronobergs län och privata intressenter. Näringsdepartementet har i år beviljat projektet ett statligt bidrag med 500.000 kronor till en delfinansiering av uppförandet av ett orangeri. Detta är en inledande del i arbetet med att få till stånd ett permanent besöks- och kunskapscenter. Målsättningen är att den delen av projektet skall vara klar till firandet av Linné-jubileet år 2007. Länsstyrelsen har under 2002 fattat beslut om att arbeta för att förklara Linnés födelsebygd som ett kulturreservat i enlighet med de möjligheter som finns i miljöbalken.
Linnés födelsebygd, Stenbrohult, Möckelnsnäs med omgivning och Linnés Råshult, synes uppfylla alla de kriterier som erfordras för att bli uppförd som natur- och kulturobjekt på Unescos världsarvslista och regeringen bör snarast inlämna en ansökan om detta.
Stockholm den 16 oktober 2002 |
|
Tomas Eneroth (s) |
Carina Adolfsson Elgestam (s) |