Motion till riksdagen
2002/03:Kr231
av Sonia Karlsson (s)

Kulturmiljövård


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kulturmiljövård.

Motivering

Inom anslaget kulturmiljövård ingår bidrag till byggnadsvård, fornminnesvård och vård av kulturlandskapet, ersättningar vid skydd som byggnadsminne och kulturreservat, utredningar, inventeringar och information. Inom anslaget har skett flera särskilda satsningar, på bl.a. bygghantverk, industriminnen, fäbodar och storstädernas kulturmiljöer.

I årets budgetproposition föreslås att anslaget minskas med 27 miljoner kronor för 2003 på grund av omprioriteringar inom kulturområdet.

Riksdagen har inom arbetet med miljömål satt upp ambitiösa och väl motiverade mål för kulturmiljöarbetet. Inom särskilt miljömålen rikt odlingsland­skap och god bebyggd miljö anges bland annat att ”odlings­landskapets byggnader och bebyggelsemiljöer med särskilda värden skall bevaras och utvecklas” och att ”år 2010 skall minst 25 % av den värdefulla bebyggelsen vara långsiktigt skyddad”.

Även om några närmare utredningar om kostnaderna för dessa och andra kulturmiljöinriktade åtgärder inom miljömålsarbetet ännu inte presenterats står det klart att det är fråga om en betydande ambitionshöjning. Ett litet fåtal byggnader är i dag lagskyddade, ungefär 2 000 som byggnadsminnen och högst lika många genom kommunala insatser. Ett utökat skydd kommer att kräva ersättning i vissa fall och bidrag till vård av de specifika kulturhistoriska värdena i åtskilliga fall, särskilt där byggnader nu saknar en lönsam användning. Ett arbete inom området ekonomi­byggnader i odlingslandskapet har påbörjats.

Den allra största delen av anslaget är delegerad till länsstyrelserna som aktivt arbetar med att säkerställa kulturvärden, med att satsa vårdmedel på angelägna objekt, utbilda hantverkare m.m., allt i linje med de antagna miljömålen.

De statliga insatserna på kulturmiljöområdet har stor betydelse för att öka kunskapen och förståelsen för kulturarvets värde inom olika samhällsområden. De möjliggör också att vård- och informationsinsatser för kulturarvet når ut i hela landet. Med hänvisning till vad som anförs i motionen vill jag understryka vikten av att noga följa den fortsatta utvecklingen inom kulturmiljövården.

Stockholm den 18 oktober 2002

Sonia Karlsson (s)