Motion till riksdagen
2002/03:Kr228
av Carina Hägg (s)

Diskriminering av kvinnor inom idrotten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen i samtal med företrädare för idrotten tar upp vikten av att diskriminering av kvinnor tas på samma allvar som andra former av diskriminering.

Motivering

Sverige lägger stor vikt vid idrottsliga frågor. Många gemensamma frågor på det idrottsliga området är regelbundet föremål för samtal och beslut. Och följdriktigt så finns en nära dialog mellan politiska och företrädare för idrotten.

De samtalen behöver framdeles inkludera en ytterligare punkt. Riksidrottsförbundets riktlinjer för svensk idrotts ställningstagande i internationella frågor är daterad till 1994. Riksidrottsförbundet framhåller i riktlinjerna att det internationella idrottsutbytet ska följa idrottens mål och inriktning med betoning på att idrott ska verka som internationellt kontaktmedel och respektera alla människors lika värde. Svensk idrott ska ha utbyte med andra länder oavsett deras politiska system och oavsett om normala diplomatiska relationer med Sverige föreligger eller inte.

Vidare slår man fast att idrottsutbyte i form av tävling, uppvisning och deltagande i idrottskonferenser inte får förkomma i följande fall: om ett land i idrottsligt sammanhang gör sig skyldigt till diskriminering mot någon på grund av ras, religion eller politisk anslutning eller om ett land är föremål för bindande sanktioner enligt Förenta nationernas stadga.

Med andra ord så tar inte Riksidrottsförbundet in i sina överväganden för utbyte ett aldrig så extremt förtryck av kvinnor. Detta trots att Riksidrottsförbundet i sin policy för idrottsligt utvecklingssamarbete säger att idrottsutbildning och organisationsutveckling bidrar till att skapa demokrati i samarbetsländerna och främjar mänskliga rättigheter för alla, oavsett ras, tro, kön och politisk uppfattning. Men inom utvecklingsbiståndsområdet så finns uttryckt tydliga krav från den svenska biståndsgivaren om att inkludera jämställdhetsperspektivet i arbetet med samarbetsländerna. Alltför många kvinnor hindras idag från att idrotta endast på grund av sitt kön.

Nu är det dags att Riksidrottsförbundet konsekvent ger uttryck för att man ser allvarligt på förtryck av kvinnor, att förtryck av flickor och kvinnor är likvärdigt med förtryck och förföljelse på grund av ras, religion eller politisk anslutning.

Stockholm den 17 oktober 2002

Carina Hägg (s)