Motion till riksdagen
2002/03:Kr211
av Sonia Karlsson (s)

Sveriges Rundradiomuseum i Motala


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att i ägardirektiven för Teracom AB skriva in vikten av att vårda och värna rundradions historia för kommande generationer.

Motivering

Rundradiomuseet i Motala, som ägs av det helstatliga bolaget Teracom, riskerar att läggas ned vid årsskiftet. Motala kommun och Teracom AB har de senaste åren delat på driftskostnaderna för museiverksamheten, 400 000 kronor vardera. Motala kommun har därutöver investerat över 11 miljoner kronor i renovering, klart 1997, av de två 120 meter höga masterna. Teracom AB har svarat för drift och underhåll av byggnaden.

Teracom AB har aviserat att företaget inte har möjlighet att vara med och finansiera den fortsatta verksamheten vid Rundradiomuseet. Museet är inte bara en angelägenhet för Motala kommun utan det är en nationell angelägenhet, varför någon form av statligt stöd krävs för att Rundradiomuseet skall kunna fortleva.

Rundradiostationen i Bondebacka i Motala togs i bruk 1927, då anropet ”Stockholm-Motala” användes för första gången för att fram till 1962 inleda varje programsändning.

Motalastationen var vår första rikssändare och på sin tid en av de kraftigaste i Europa.

1977 blev Bondebackastationen Sveriges rundradiomuseum för både sändare och mottagare, de sistnämnda av Motalaindustrin Luxors tillverkning ända från 1924. De två karakteristiska masterna – symbolen för Motala stad – bibehölls.

Efter vissa ombyggnader 1997 återinvigdes det förnyade rundradiomuseet i rundradiostationen i Bondebacka och fick officiellt namnet Sveriges rundradiomuseum. Museet inrymmer museiföremål i form av utrustning, apparater, dokument m.m. som beskriver rundradions historiska utveckling. Ett stort antal radio- och TV-apparater ingår i samlingen. Många föremål har donerats till Rundradiomuseet.

Rundradiomuseet har en plats i många Motalabors hjärtan. Det bidrar också väsentligen till att många människor i övriga Sverige känner till Motala och vill besöka Motala. Anropet ”Stockholm-Motala” lever fortfarande kvar i mångas minne. Av detta skäl är det självklart för Motala kommun att tillsammans med Teracom AB/staten bidra till museiverksamheten. Motala kommun är dock inte beredd att ensam påta sig ansvaret för Rundradiomuseet eftersom det i första hand är en statlig angelägenhet. I ägardirektiven för Teracom AB bör det därför skrivas in att bolaget måste vårda och värna rundradions historia för kommande generationer.

Stockholm den 14 oktober 2002

Sonia Karlsson (s)