Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att regeringen tillsammans med Sveriges olympiska kommitté, berörda kommuner, näringslivet och andra aktörer, verkar för en ansökan om att arrangera de olympiska vinterspelen i Sverige 2014 eller 2018.
Idrottspolitiken i Sverige bygger på tre grundstenar, nämligen idrotten som en del i folkhälsoarbetet, idrotten som en fri och obunden folkrörelse och idrotten som underhållning.
I takt med att ohälsan i samhället ökat de senaste åren får folkhälsoarbetet en allt större betydelse inom idrottspolitiken. Vi ser idag alltför många ungdomar med dålig grundkondition, som är överviktiga och redan i tonåren har problem med ryggar och knän. Därför är det viktigt att idrott som skolämne får större plats i skolornas scheman. I skolan når man alla barn och ungdomar och det gäller att skapa goda rörelsevanor i unga år.
Idrotten är idag den överlägset största ungdomsrörelsen. 60 % av alla barn och ungdomar i åldern 7–15 år är medlemmar i idrottsföreningar. Det är oerhört bra, men samtidigt är det 40 % som inte är medlemmar, och det är bland dessa ungdomar som risken ökar för att deras hälsa blir dålig. Och om inte alla drabbas i unga år, så kan det komma att märkas i medelåldern.
Idrotten för med sig många positiva effekter. Den utvecklar människor positivt såväl fysiskt och psykiskt som socialt och kulturellt. Människor ur olika samhällsklasser får kontakt med varandra och även människor med olika ålder, nationalitet och kön deltar vilket bygger upp en kamratlig och trygg social gemenskap. Det gör att de lär sig att respektera och umgås med andra människor vilket är oerhört viktigt i dagens oroliga värld.
Genom den bredd idrottsrörelsen har vilar det ett stort ansvar på idrottsstjärnor och idrottsledare att vara goda förebilder och påverka attityder och värderingar på ett positivt sätt. Vi vet också att de allra flesta tar det ansvaret. Förutom kamratskapet och respekten för varandra så försöker man uppmuntra till ”rent spel”, vilket kan vara såväl en känsla för ärlighet som att man ska avstå från droger och dopning.
Idrottsrörelsen har genom sitt arbete fått fram många duktiga elitidrottare som har haft och har stora framgångar både nationellt och internationellt. Till stolthet för hela landet!
Idrotten är också i allra högsta grad en underhållning – både på plats vid idrottsarenorna och hemma i TV-soffan. Inte minst den gångna vinterns OS i Salt Lake City blev ett gott exempel på detta.
Samtidigt blev OS i Salt Lake City ännu en tragisk påminnelse om vikten av att intensifera kampen mot dopning. Om inte idrottsrörelsen lyckas komma till rätta med detta problem äventyras förtroendet för och intresset för idrotten bland ungdomar och allmänhet.
Sverige har intagit en ledande roll i kampen mot dopning och det finns anledning att fortsätta och intensifiera detta arbete. Utöver att rent allmänt stärka den internationella organisation som jobbar mot dopning, WADA, och dess resurser att kartlägga och avslöja fuskarna, kan Sverige bidra med att stå värd för stora internationella spel och mästerskap där kampen mot dopning sätts i centrum.
Att Östersund/Åre har ypperliga förutsättningar att arrangera olympiska vinterlekar av högsta kvalitet torde få kunna bestrida. Alpina VM 2007 kommer att arrangeras i Åre och kan ses som en bra förberedelse för ett ännu större arrangemang i regionen, ett vinter-OS. Den enda realistiska möjligheten för att arrangera ett OS under överskådlig tid är att samla nationen bakom ett vinterspel i Östersund/Åre.
Ett OS skulle inte bara innebära en vitamininjektion för idrottsrörelsen utan även en enorm ekonomisk kick för hela Mitt-Sverige. Investeringar i modern infrastruktur – i vägar, anläggningar och IT – som annars knappast skulle förverkligas alls skulle göras under några få år. Förutsättningarna att utveckla en region, som länge kämpat mot utflyttning och sviktande skatteunderlag, till ett inflyttnings- och tillväxtområde skulle kraftigt förbättras.
Det är dags att börja samla nationen bakom en ansökan om att få arrangera olympiska vinterspel i Östersund/Åre 2014 eller 2018. Regering och riksdag har en viktig roll i dessa ansträngningar tillsammans med Sveriges olympiska kommitté och idrottsrörelsen, näringslivet och de lokala myndigheterna. Det är dags att ta initiativ!
Stockholm den 7 oktober 2002 |
|
Sven Bergström (c) |
Håkan Larsson (c) |